Pavićević: Država da raskine ugovor sa investitorom ili kupcem

“Investitor unio nesigurnost kod radnika. Ugovor o radnom odnosu prekršen sa dijelom radnika”
114 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2016. 18:21h

Sa investitorom ili kupcem kompanije koji ne poštuje ugovorene obaveze treba raskinuti ugovor, član Tenderske komisije za dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata Zvonko Pavićević (Unija slobodnih sindikata).

On je za “Vijesti” kazao da je USSCG takav stav i ranije izrekla ne samo za Novi duvanski, nego za sve štetne privatizacione ugovore koji se ne poštuju.

Kompanija BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja već skoro godinu obećava dokapitalizaciju NDKP i investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura, neće izgraditi novu fabriku duvana u Podgorici do februara 2017. godine, već navodno do marta.

Reporteri “Vijesti” bili su prije nekoliko dana na mjestu gradilišta nove fabrike gdje se i dalje izvode grubi građevinski radovi, a sem ograde navedene lokacije, koju su dobili na poklon od Glavnog grada, novi objekat još nije počeo da se ozbiljno gradi.

“Vlada bi trebalo da raskine ugovore koji se ne poštuju, jer mora radnike i državu Crnu Goru štititi od takvih investitora. Država je sklopila ugovor sa arapskim investitorima i ona bi trebalo sada da reaguje. Podržaćemo radnike, a i država bi trebalo to da uradi“, dodao je Pavićević .

On je naveo da je Tenderska komisija radila samo tehnički dio, a Savjet za privatizaciju i Vlada donijeli konačnu odluku o potpisivanju ugovora sa Arapima.

U NDKP-u je ostalo 66 radnika od kojih njih 55, zbog nerealizovanih obaveza iz ugovora, do kraja decembra očekuju isplatu otpremnina.

Predstavnik radnika Zoran Mićović kazao je “Vijestima” da je investitor BMJ Industries unio veliku nesigurnost kod radnika zbog čega su se odlučili na taj potez.

“Ljudi su se osjećali nesigurnim, na njih je vršen veliki pritisak, a prekidom radnog odnosa sa dijelom radnika prekršene su i odredbe potpisanog ugovora. Do toga nije smjelo doći”, naveo je Mićović.

Predsjednik borda NDKP-a Isat Boljević rekao je ranije da investicija ide po planu i “sigurno će biti ispunjeni svi uslovi iz ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata”.

Trebalo da radi 80 radnika starog Duvanskog kombinata

Prema zapisniku od 2. februara ove godine koji su potpisali predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, Pavićević, Boljević, bivši direktor Slavoljub Vukašinović, kao i tri predstavnika radnika koji su bili prinuđeni da napuste kompaniju uz otpremnine, garantovano je upošljavanje 80 radnika starog DKP-a. Prema navodima investitora, neto plata nije trebalo da bude ispod 400 eura za srednju stručnu spremu. “Nivo zarada i doprinosa od potpisivanja ugovora o upravljanju NDKP ne može biti smanjivan za slučaj smanjenja obima proizvodnje koji nije nastao greškom radnika (nedostatkom repromaterijala, sirovina, energenata, rezervnih djelova, i dr)”, navodi se u jednom od zaključaka.

Bonus video: