Kasni izgradnja Novog duvanskog: Od fabrike zasad samo stubići

Fabrika, prema ugovoru, treba da bude završena u februaru. Na gradilištu nema table o projektantu i izvođaču. Projekat izmijenjen
23 komentar(a)
novi duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
novi duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2016. 19:58h

Kompanija BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja već skoro godinu obećava dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata i investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura, neće izgraditi novu fabriku duvana u Podgorici do februara 2017. godine kako je to ugovorom predviđeno, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Reporteri “Vijesti” juče su bili na gradilištu nove fabrike gdje se i dalje izvode grubi građevinski radovi, a sem lijepe ograde navedene lokacije, koju su dobili na poklon od Glavnog grada, novi građevinski objekat još nije počeo da se ozbiljno gradi.

Od investitora BMJ Industries “Vijesti” nijesu ni mogle dobiti odgovor na pitanje da li su dobili potrebne dozvole za realizaciju prepravljenog i mnogo skromnijeg objekta od onog koji je državnim tenderom prvobitno bio zamišljen.

Stručnjaci iz ove industrije potvrdili su “Vijestima” da je za montažu nove opreme, kao i obuku radnika, u novoj fabrici potreban rok od tri do pet mjeseci što znači da odredbe kupoprodajnog ugovora vezane za februar 2017. sigurno neće biti ispunjene.

Nova fabrika se ne gradi po projektu za koji je izdata građevinska dozvola, jer nema ni podrumskog dijela, u što su se reporteri “Vijesti” juče i uvjerili.

Stope za stubove koje nose konstrukciju su postavljene na razdaljini od nekih 5-6 metara.

S obzirom na to da priprema mora da ima brisani prostor da bi se prateća ogromna postrojenja postavila na oko 2.500 kvadrata vjerovatno je da ih na kraju tamo neće biti, jer ozbiljna oprema za duvansku industriju ne može ni stati među tako postavljene stubove.

Investitor nije odgovorio na pitanje da li će se cigarete u novoj fabrici samo pakovati uz pomoć mašina tzv. pakerica od unaprijed izrezanog i pripremljenog duvana ili ne, ali je izvjesno da sadašnji prepravljeni projekat fabrike ne obećava ozbiljnu duvansku industriju u Crnoj Gori, koja će imati svoju pripremu.

Ne zna se ko je neposredni graditelj, ali ni ko obavlja nadzor nad izvođenjem radova za novu fabriku cigareta.

Na gradilištu nema istaknute table, ne zna se ko je izvođač radova, po kom projektu se radi, niti kad je rok za završetak radova.

Nema ni potvrde o tome da je izdata građevinska dozvola za novi prepravljeni projekat.

Do ulaska Arapa u proizvodnju na mašinama starog DKP-a u stečaju koje je država proknjižila u NDKP mjesečno se proizvodilo oko 150 tona cigareta, samo zahvaljujući tome što su stare mašine dobro održavane.

Prema odredbama kupoprodajnog ugovora investitor nije ispunio obavezu da održi minimum proizvodnje od 80 tona mjesečno, a proizvodnja je sada potpuno obustavljena.

Sve ovo dovodi ukazuje da bi se mogla neslavno završiti priča o nekadašnjem crnogorskom duvanskom gigantu koji je upošljavao 1.200 radnika i proizvodio i do 350 tona cigareta mjesečno.

“Vijesti” su poslale pitanja Tenderskoj komisiji u vezi sa predviđenim obavezama investitora od momenta preuzimanja Novog duvanskom kombinata, ali do zaključenja ovog broja “Vijesti” odgovor nije stigao.

Mart je sad novi rok, a ne zna se kad će mašine početi da rade

„Investicija ide po planu i sigurno će biti ispunjeni svi uslovi iz ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata. Završetak izgradnje fabrike na novoj lokaciji očekuje se do marta 2017. Što se tiče roka montiranja novih mašina i puštanja u rad, nismo u mogućnosti da vam damo precizan odgovor na navedeno pitanje, budući da se radi o velikoj investiciji, te o procesu koji je neophodan da se nove mašine montiraju i puste u rad. Treba uzeti u obzir i činjenicu da kako se radi o savremenim mašinama, neophodno je i da radnici prođu određenu obuku upravljanja istim, budući da se, do sada, u duvanskom kombinatu radilo na drugačijim mašinama u odnosu na nove koje će biti postavljene u fabric”, izjavio je juče “Vijestima” predsjednik borda NDK-a Isat Boljević.

Prije dvije sedmice Boljević je izjavio da se počevši od 15. februara 2017, na novoj lokaciji očekuje i dolazak novih mašina, te bi u tom periodu počeli da sukcesivno primaju radnike, a shodno ugovornoj obavezi. Oni su u obavezi da preuzmu 55 radnika starog DKP-a stečaju.

Bonus video: