"Zaustaviti nekonstrolisani odliv kvalitetnog drveta sa teritorije Crne Gore"

Simović je, kako se navodi, istakao da je cilj organizovanja sastanka analiza stanja u prometu drvnih sortimenata, sa akcentom na izvoz, u svijetlu nedavno donešenog novog pravilnika
109 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović, sastanak, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović, sastanak, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 14.12.2016. 19:30h

Nadležne institucije kreću sa odlučnim i koordinisanim aktivnostima na ispitivanju legalnosti prometa drvnih sortimenata u Crnoj Gori, saopšteno je nakon sastanka ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutina Simovića, sa predstavnicima institucija nadležnih za kontrolu prometa tih sortimenata.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na sastanku je dogovoreno i da se krene sa utvrđivanjem konkretnih poteza koji će obezbijediti efikasnost rada svih organa, a sve u cilju zaustavljanja nekonstrolisanog odliva kvalitetnog drveta sa teritorije Crne Gore i podsticanja prerade u domaćim kapacitetima.

Cilj sastanka, koji je inicirao Simović, a na kome su učestvovali predstavnici uprava carina, policije, za inspekcijske poslove, kao i Poreske uprave i Uprave za šume, bio je koordinirana akcija institucija koje imaju nadležnost u ovoj oblasti, kako bi djelovali proaktivno i obezbijedili bolju kontrolu poštovanja propisa u prometu drvnih sortimenata.

Simović je, kako se navodi, istakao da je cilj organizovanja sastanka analiza stanja u prometu drvnih sortimenata, sa akcentom na izvoz, u svijetlu nedavno donešenog novog pravilnika.

Simović je ocijenio da se hitno moraju preduzeti odlučne aktivnosti na sređivanju stanja, generalno u pogledu gazdovanja šumskim resursom i u dijelu prometa drveta.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja treba da bude posvećena ispitivanju svih procedura u lancu prometa - od sječe u šumi, preko definisanja i izdavanja uvjerenja o porijeklu robe, transporta, praćenja tokova novca i carinskih kontrola.

Simović je pozvao na punu saradnju sve nadležne i odgovorne institucije kako bi doprinijeli stvaranju ambijenta za poštovanje propisa, ukjlučujući i primjenu svih raspoložiuvih instrumenata kaznene politike.

“Predstavnici inspekcijskih, carinskih i poreskih organa, kao i policije, istakli su spremnost na tješnju saradnju na nivou čelnih ljudi, kao i članova operativne radne grupe, kako bi se zajednički sagledale i eliminisale mogućnosti za zloupotrebe od strane učesnika u prometu drvnim sortimentima”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, učesnici sastanka saglasili su se da je potrebno uvesti i nove mjere vezane za kontrolu fakturisanja robe prilikom izvoza drvnih sortimenata, kao i kontrolu poslovanja izvoznika, kao poreskih obveznika.

“Na sastanku je, na predlog ministra, formirana stalna radna operativna grupa sastavljena od predstavnika svih navedenih institucija, koja će pripremiti akcioni plan aktivnosti i u kontinuitetu raditi na njegovoj realizaciji”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: