Vučinić: Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a nije diskriminatorski

Da je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a jasan, precizan i primjenljiv potvrdili su, ističe predsjednik Radničke partije, i predsjednik države Filip Vujanović i bivši predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić, koji su isti potpisali a u kasnijim izjavama pri susretu sa bivšim radnicima to i potvrdili
66 pregleda 8 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.12.2016. 14:28h

Predsjednik Radničke partije i poslanik u Skupštini Crne Gore Janko Vučinić smatra da je Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a više nego jasan i precizno definisan, tako da sva njegova osporavanja od strane izvršne vlasti da je on neprimjenjiv nemaju nikakvog utemeljenja, već su samo čista opstrukcija.

"Kao predlagač Zakona sam prihvatio pet amandmana Zakonodavnog odbora koji su bile tehničke prirode upravo zato da bi Zakon bio primjenljiv i nakon toga je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a usvojen i za njega je glasala većina od 44 poslanika u Skupštini Crne Gore", ističe Vučinić u saopštenju za javnost.

On tvrdi da primjedbe koje uglavnom dolaze od Ministarstva ekonomije i gdje se pominje socijalni program kojim je „navodno definisano da radnik koji je stekao pravo na starosnu penziju ne može dobiti otpremninu i da je zakon diskriminatorski“, nijesu istinite.

"Tačno je da se socijalni program pominje u Zakonu ali samo zato da bi se odredila visina otpremnine prema radnom stažu i godinama koje su nedostajale do odlaska u penziju. U slučaju da postoji bilo kakva kolizija između zakona i socijalnog programa treba uzeti u obzir činjenicu da je zakon stariji od bilo kojeg socijalnog programa. Zakon uopšte nije diskriminatorski i upravo suzbija diskriminaciju jer su svi radnici koji su do donošenja ovog Zakona otisli u penziju iz KAP-a ,a i iz ostalih preduzeća metalske industrija, koja su bila u državnom vlasništvu dobili otpremninu“, ističe Vučinić uz napomenu da su radnici na koje se odnosi Zakon otišli iz KAP-a „pod ultimatumom i silom prilika jer im tamo nije bilo mjesta i opstanka".

Da je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a jasan, precizan i primjenljiv potvrdili su, ističe predsjednik Radničke partije, i predsjednik države Filip Vujanović i bivši predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić, koji su isti potpisali a u kasnijim izjavama pri susretu sa bivšim radnicima to i potvrdili.

Vučinić smatra da se radi o opstrukciji Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a i da se nastavlja nepoštovanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava.

"Neshvatljivo je da se u bilo kojoj državi može dogoditi da se zakon usvoji u Skupštini a da Vlada koju ta Skupština bira i postavlja ne sprovodi zakon. Da je ovaj Zakon validan pokazuje i činjenica da su na osnovu ovog Zakona odvojena sredstva u budžetu za 2016.godinu u iznosu od 5,4 miliona eura za isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a. Treba napomenuti još i to da nikome iz izvršne vlasti nije zasmetalo to što je iz istog tog budžeta Acu Đukanoviću, bratu bivšeg premijera, isplaćeno oko 10,5 miliona eura u slučaju Limenke. Ali kada treba isplatiti novac onima koji nemaju od čega da žive onda se izmisle razlozi da bi im se oduzelo ono što su zaradili i što im pripada", zaključio je Vučinić.

Bonus video: