Šošić podnijela prijave: Tužilaštvo da provjeri rješenja Fonda rada

Ministarstvo sedam puta donosilo rješenja u korist Novke Sošić, ali ih Fond nije prihvatao
52 pregleda 0 komentar(a)
Novka Sošić, Foto: Luka Zeković
Novka Sošić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2016. 20:01h

Bivša radnica Građevinskog kombinata Titograd (GP Gorica u stečaju) Novka Sošić najavila je da će danas podnijeti Osnovnom državnom tužlštvu krivičnu prijavu protiv predsjednice Upravnog odbora Fonda rada Suzane Radulović, članova tog Upravnog odbora od osnivanja ove insticije do decembra 2016, Kemala Đečevića, direktora Fonda rada i službenice Ane Mrdović - Drašković, „zbog osnovane sumnje da su učinili više krivičnih dijela zloupotrebom službenog položaja i krivičnog dijela protiv Prava iz rada iz Krivičnog zakonika“.

Sošićeva skoro šest godina potražuje da joj se, kao žrtvi tranzicije, isplati naknada od 1.926 eura. Fond rada konstantno odbija njen zahtjev, a Ministarstvo rada obara prvostepena rješenja Fonda.

„Imenovana lica, a prije svega članovi Upravnog odbora su donijeli više oduka po kojima se odbija zahtjev Sošić Novke za ostvarivanje prava na potraživanje kod Fonda rada za otpremninu, te rješenja direktora Fonda koja su donesena na osnovu odluka UO i u saradnji sa službenicom Fonda rada koja je vodila ovaj predmet i pripremala predloge za donošenje odluke“, navodi se u prijavi.

Kao činjenicu i dokaz „da se radi o svjesnoj zloupotrebi sužbenog položaja“ su i sedam rješenja Ministarstva rada i socijalnog staranja kao drugostepenog organa, kojima se poništavaju isto toliko rješenja Fonda rada.

„Osim toga, dokaz je i što je Zakonom o Fondu rada utvrđeno da je rješenje Ministarstva rada po žalbi na rješenje Fonda rada konačno. Dokaz je i potvrda Fond rada br. 14 - 210 od 06. 09. 2010. godine kojom se potvrđuje da je Sošić Novka blagovremeno dostavila potpunu dokumentaciju saglasno zakonu o Fondu rada (član 14) koji predviđa dostavljanje: Ugovora o radu (akta o zasnivanju radnog odnosa ), akta kojim je potvrđeno da je zaposlenom prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja u preduzeću, akta kojim je utvrđeno potraživanje i dokaz da nijesu isplaćena potraživanja po tom osnovu, kopiju radne knjižice i lične karte kao i broj žiro-računa građana, što je u skladu i sa upustvom Upravnog odbora Fonda rada za ostvarivanje prava na isplatu potraživanja kod Fonda. Ovom potvrdom se potvrđuje da su ispunjeni svi uslovi za ispunjenje predmetnog prava jer su sva pomenuta i predata dokumenta vjerodostojna“, dodaje se u prijavi.

Od septembra 2010. do decembra 2016. se vodi Upravni postupak koji je i dalje u toku.

„Nadležni organi Fonda rada su vršile neovlašćenu istragu sa umišljajem na pravo da vode njihov istražni postupak a sve sa očitim ciljem da imenovana ne ostvari svoja prava“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Fond rada je, prema rješenju koje je obradila službenica Mrdović-Drašković, a potpisao direktor Đečević utvrdio da je Sošićeva nakon otvaranja stečajnog postupka nastavila da radi kod istog poslodavca u stečaju radi završetka započetih poslova, a nakon toga kod pravnog sljedbenika, pa nije mogla imati posljedice u radnopravnom statusu, niti uslove za ostvarivanje prava na otpremninu kao žrtva tranzicije.

Bonus video: