Radulović pozvao turističke poslenike: Ukažite mi na probleme

Nema malih i velikih problema, jer svi su podjednako ozbiljni ako na bilo koji način negativno utiču na posao. Biću tu za prvirednike. Mnogo očekujem od vas, kao i, vjerujem, vi od mene”, kazao je Radulović
3 komentar(a)
Pavle Radulović, PKCG, Foto: PKCG
Pavle Radulović, PKCG, Foto: PKCG
Ažurirano: 11.12.2016. 12:11h

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, pozvao je turističke poslenike da mu ukažu na probleme u poslovanju i kandiduju rješenja, kako bi zajedno radili na njihovom otklanjanju, jer se biznis barijere mogu riješiti sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija.

On je na sjednici Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore (PKGC), u proširenom sastavu, saopštio da je najbrže i najefikasnije da turistički radnici probleme i predloge rješenja proslijede Ministarstvu preko PKCG, koja će ih sistematizovati.

“Budite uvjereni da će im tim ljudi u Ministarstvu posvetiti dužnu pažnju. Nema malih i velikih problema, jer svi su podjednako ozbiljni ako na bilo koji način negativno utiču na posao. Biću tu za prvirednike. Mnogo očekujem od vas, kao i, vjerujem, vi od mene”, kazao je Radulović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, naveo i da mu je želja da se Crna Gora razvija na održiv način i da je takvu preda budućim generacijama.

“Ako uspijemo da u startu u tom pravcu napravimo iole ozbiljan napredak, biću zadovoljan. To će biti znak da smo na pravom putu”, rekao je Radulović.

Sastanak u PKCG je organizovan na zahtjev Radulovića, a koji je zatražio, prema njegovim riječima, dan po preuzimanju dužnosti ministra turizma.

On smatra da je veoma značajan glas turističke privrede za razvoj te strateške grane.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, je kazala da je cilj organizovanja sastanka bio sagledavanje sveukopnog stanja u oblasti turizma, predstavljanje rezultata rada i analiziranje ambijenta za poslovanje, a sve u pravcu stvaranja stimulativne poslovne klime za razvoj turističkog sektora.

Ona je podsjetila da Radulović dolazi iz privrede i da je bio član Upravnog odbora PKCG.

Rad Odbora turizma i ugostiteljstva predstavila je sekretar Sanja Marković, koja je saopštila da se biznis barijere u turizmu mogu riješiti samo strateški, partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, naveo je da se identifikovanjem problema na sjednicama doprinosi njihovom rješavanju i da se se nada da će nadležni i dalje baštiniti partnerski odnos sa turističkom privredom, da bi se bolje i efikasnije stvarali uslovi da Crna Gora bude prepoznatljiva kvalitetna turistička destinacija.

On je ocijenio da postoji problem loše strukture smještajnih kapaciteta i da je to ozbiljan limit razvoja turizma.

“Potrebno je stvarati zakonske i fiskalne uslove, eliminisati biznis barijere i na svim nivoima stimulisati investitore u hotelijerstvo”, kazao je Ivančević.

On je ukazao i na problem što je, prema procjenama, u komplementarnom smještaju preko 60 odsto kapaciteta u sivoj zoni.

“Siva ekonomija je takođe veoma zastupljena u izletničkom turizmu, gdje ponude u značajnoj mjeri plasiraju oni koji nemaju licence, pa je tu hitno potrebno uvesti red. Kao gorući problem tu su i građevinski radovi u sezoni, potreba proširenja kapaciteta aerodroma, komplikovane i dugotrajne procedure javnih nabavki, nedostatak stručnog kadra u turizmu, ulična prodaja robe”, smatra Ivančević.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU ), Žarko Radulović, kazao je da nakon, po prihodu od turzima rekordne ove godine, slijedi još bolja, ali da je za rezultate potrebno ulagati više u promociju turizma.

On smatra da je neophodno razvijati sportski, seoski, zdravstveni turizam, kao i kampove.

Prema riječima Radulovića, neophodno je liberalizovati vizni režim prema dalekim tržištima poput kineskog i smanjiti stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Direktor UTIP Crna Gora, Žarko Burić, je naveo da je potrebno drastično smanjiti porez na imovinu za hotele i zakonski urediti rentiranje stanova koji ugrožavaju rad hotela.

On je rekao da dosta takvih stanodavaca nelegalno radi.

Menadžer kompanije Lipska pećina, Tomo Knežević, ocijenio je da je u speleološkom turizmu veliki problem pravna neuređenost, kao i nedovoljno edukovana radna snaga.

“Ovaj inovativni vid turizma je neophodno više finansijski podržati kroz programe koji se realizuju preko IPA fondova, što je iskustvo iz okruženja”, smatra Knežević.

Direktor Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, Radomir Zec, rekao je da je ta kompanija ušla u razvojni program za Adu Bojanu sa jednim od najvećih turoperatora TUI iz Njemačke.

On je pozvao Vladu da taj razvojni projekat usvoji do kraja februara podsjećajući da je riječ o poslu značajnom ne samo za Ulcinjsku rivijeru, već za Crnu Goru u cjelini.

Radulović je ocijenio da je TUI, sa svojom velikom flotom i brojem turista koje dovodi, partner kojeg Crna Gora priželjkuje i da će se uložiti maksimalan napor da se ostvari saradnja sa njima.

Predstavnik Upravnog odbora Ruže vjetrova, Jovan Lekić, kazao je da je upravljanje tim kompleksom povjereno Karismi Adriatic, koja je dijelom u vlasništvu TUI.

“Taj operator će tokom deset godina dovoditi putnike iz Francuske, Njemačke i Skandinavije i garantovati 175 dana popunjenosti kapaciteta godišnje. Takvog turistu je potrebno dočekati obezbjeđenjem kvalitetnog servisa na aerodromu, sređenim putevima i urednim vodosnabdijevanjem”, dodao je Lekić.

Predstavnik Javnog preduzeća (JP) za upravljanje morskim dobrom, Dragan Marković, smatra da je potrebno napraviti plan privremenih objekata, u zoni za koju je nadležna ta kompanija, po uzoru na razvijene turističke destinacije.

Predsjednik Odbora direktora Budvanske rivijere, Saša Radović, saopštio je da će privrednici podržati Radulovića u realizaciji razvojnih planova.

On je govorio o teškoćama u primjeni Zakona o javnim nabavkama, koje predstavljaju barijeru prije svega za promptno rješavanje problema sa kojim se srijeću turistički poslenici.

Direkorica Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, Azra Vuković, podsjetila je na pozitivne trendove u poslovanju tog preduzeća, koje sve više doprinosi unaprijeđenju turističke ponude Crne Gore.

Bonus video: