Ministarki Sekulić trebaju sva tri sekretara

Iz Ministarstva kažu da se ne radi o tri sekretara, jer je opis poslova sekretara drugačiji u odnosu na državnog sekretara
187 pregleda 12 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.12.2016. 14:48h

Ministarstvu ekonomije su potrebna dva državna sekretara i jedan sekretar ministarstva, jer, kako su kazali iz tog resora, nije imenovano pet generalnih direktora (pomoćnika ministra).

“To traži dodatno angažovanje na nivou Ministarstva”, odgovorili su iz resora kojim rukovodi Dragica Sekulić na pitanje “Vijesti” zašto je Ministarstvu potrebno više sekretara.

Vlada je na sjednici u četvrtak imenovala pomoćnika ministra ekonomije Dragana Kujovića za državnog sekretara, dok je za vršioca dužnosti sekretara imenovana Žana Radulović. Državni sekretar u tom rosoru je od ranije Igor Noveljić.

“Javnosti je poznato da je u resoru Ministarstva ekonomije osam direktorata- za transformaciju i investicije, za energetiku, za energetsku efikasnost, za rudarstvo i geološka istraživanja, za industriju i preduzetništvo, za unutrašnje tržište i konkurenciju, za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom, za razvoj, za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača. Od toga, pet direktorata nema imenovanog generalnog direktora, što traži dodatno angažovanje na nivou Ministarstva”, objašnjeno je iz tog Vladinog resora.

Kako se dodaje, zbog tih okolnosti Ministarstvo ekonomije je unutrašnjom sistematizacijom prepoznalo potrebu da postoje dva državna sekretara i jedan sekretar Ministarstva.

“Ne radi se o tri sekretara, posebno ako se ima u vidu da je sistematizacijom definisano da državni sekretar “u okviru ovlašćenja koja mu odredi ministar obavlja poslove koji se odnose na izradu predloga politika Ministarstva i praćenje njihove realizacije, kao i da za svoj rad odgovara ministru i Vladi”, rekli su iz Ministarstva.

Objasnili su da je opis poslova sekretara potpuno drugačiji pa je sistematizacijim definisano da sekretar Ministarstva “obavlja poslove koji se odnose na organizaciju i koordinaciju rada svih unutrašnjih organizacionih jedinica u Ministarstvu, obezbjeđivanje ostvarivanja odnosa i saradnje sa drugim državnim organima i pravnim licima i institucijama, obavlja i druge poslove po nalogu ministra”.

Iz tog resora su kazali da je njihov Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji javan akt objavljen na sajtu Ministarstva.

Donedavano je Ministarstvo turizma i održivog razvoja imalo dva državna sekretara, a sada ima samo sekretara.

Bonus video: