Katnić traži papire o Đukanovićevoj zemlji i Marovićevim poslovima

Nestala dokumenta za zemlju firme Mila Đukanovića, kao i komplekse čijoj kupoprodaji je kumovao Svetozar Marović
124 pregleda 73 komentar(a)
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2016. 07:30h

Specijalno državno tužilaštvo, kojim rukovodi Milivoje Katnić, formiralo je predmet u vezi sa nestankom dokumentacije u budvanskom katastru. Predmet se nalazi u fazi izviđaja.

Iz budvanskog katastra, praktično je nestala dokumentacija o kupoprodajama najatraktivnijih zemljišnih kompleksa, milionskim poslovima koji se povezuju sa ključnim figurama vladajućeg DPS-a, aktuelnog lidera te partije Mila Đukanovića i nekadašnjeg potpredsjednika Svetozara Marovića.

“Po nalogu postupajućeg specijalnog državnog tužioca preduzimaju se neophodne radnje kako bi se prikupile sve činjenice u ovom predmetu i utvrdilo da li je neko učinio krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, rekli su “Vijestima” iz Tužilaštva.

Da su dokumenta nestala za zemlju koja se vodi na firmu Đukanovića, kao i zemljišne komplekse, čijoj kupoprodaji je kumovao Marović, Specijalnom tužilaštvu je prijavio doskorašnji opozicioni potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.

U prijavi je naveo da nedostaje dio dokumenata i za lokacije Zavala i Košljun, zbog čega se za neke nekretnine ne može utvrditi kako je neko postao vlasnik ni hronologija svih promjena upisa u listovima nepokretnosti. Budvanskim katastrom do prije dvije godine, punu deceniju je rukovodila Mirjana Marović, strina Svetozara Marovića i jedna od osumnjičenih u aferi Prijevor, oko preprodaje dva i po hektara opštinske zemelje u zaleđu Jaza.

Nestala je dokumentacija o parceli 942/2, na koju je uknjižen Global Montenegro, partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića.

Javni izvršitelj je nedavno donio rješenje o plijenidbi udjela Rajkovića u ovoj kompaniji, na koju je uknjiženo 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun.

Rajković je sa Đukanovićem osnovao firmu Global Montenegro, koja je kupila zemljišni kompleks krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

Firma koja duguje za poreze Opštini Budva 63 hiljade eura, na koliko je i dalje upisana hipoteka lokalne uprave na zemljišni kompleks, novac za kupovinu vrijedne zemlje, kako je to Đukanović nekoliko puta objašnjavao, obezbijedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura kod Hipo Alpe Adria banke.

Banka (sada Adiko) i dalje zemlju drži pod hipotekom. Kredit je uzet 14. februara 2008. od podgoričke Hipo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on je “premješten” u nadležnost Hipo Alpe Adria Bank Development.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jedan kredit od 625.410,71 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Na parceli je Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun” ucrtan rezidencijalni kompleks od oko 40 vila, a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Prema prijavi nestao je dio dokumentacije i za susjednu parcelu od pet hektara, koja je uknjižena na Rajka Medenicu, nekadašnjeg pripadnika specijalnih jedinica crnogorske policije, kao i za parcelu u nastavku, od sedam hektara koja se vodi na biznismena Gojka Kapisodu, imućnog biznismena.

Kapisoda je bio jedan od osumnjičnih u aferi “otpadne vode”, od čega se kasnije odustalo, jer je pred tužiocima detaljno opisao kako je pet miliona eura pozajmio Svetozaru Maroviću, a koje godinama kasnije nije mogao da naplati.

Nedostaje i dokumentacija o najatraktivnijoj parceli na Zavali, gdje su sada izgrađeni Dukljanski vrtovi, rezidencijalni kompleks vila, koja je u početku bila zajednički posao Marovića i ruskog milijardera Sergeja Polonskog.

Priča o tom rusko-crnogorskom biznisu, počela je 25. juna 2007. kada je zaključen ugovor između preduzeća Moninvest, tada u vlasništvu Marovića i njegovog partnera Dragana Sekulića, i preduzeća Slav in Vjačeslava Lejbmana o kupoprodaji zemlje na rtu Zavala.

Moninvest je prije ulaska Marovića, u aprilu 2007. kupio od sedam predstavnika staromještanskih porodica 44.143 kvadrata zemlje na Zavali za oko četiri miliona eura, koje je kasnije prodao firmi Polonskog.

Prema odredbama tog ugovora, Moninvest je prodao preduzeću Slav in 51 odsto nekretnina na Zavali za 20 miliona eura. U ugovoru je precizirano zajedničko ulaganje i zajednička gradnja, prema kojem će 74 odsto profita dobiti Slav in, a 26 odsto Moninvest.

Moninvest i Slav in su 17. oktobra 2007. godine osnovali zajedničko preduzeće Zavala invest, gdje je Sekulić imao 26, a Slav in, čiji je osnivač Miraks Balkan 74 odsto. Sekulić je svoj udio prodao Rusima za deset miliona eura i izišao iz firme 8. maja 2008. godine.

Bonus video: