Prelević: Povucite zahtjev za stečaj u Dakiću

Čestitajući Markoviću izbor za premijera advokat je istakao da su ohrabreni jasnim stavom iznijetim na sjednici Vlade održane 2. decembra 2016, o neophodnosti zaštite prava radnika, kao i stvaranju i poštovanju adekvatnog odnosa prema zaposlenima, kao temeljnoj vrijednosti društva
683 pregleda 4 komentar(a)
Dragan PRelević, Foto: Privatna arhiva
Dragan PRelević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.12.2016. 20:08h

Advokat oko 300 bivših radnika „Radoja Dakića“, sada povjerilaca tog preduzeća, Dragan Prelević pozvao je premijera Duška Markovića da razmotri mogućnost povlačenja, “nepromišljenog i moguće veoma štetnog”, zahtjeva Poreske uprave za pokretanje stečaja u „Radoje Dakiću “. On traži da se ta odluka povuče dok se ne analizira cjelokupna situacija i ozbiljno razmotre racionalna rješenja za namirenje svih povjerilaca uključujući i mogućnost da Vlada i Glavni grad preuzmu cjelokupnu imovinu kroz otkup potraživanja zaposlenih.

„Smatramo da bi u ovom slučaju Vlada i Glavni grad bili u prilici da valorizuju skoro 200.000 kvadrata urbanizovanog zemljišta na najboljoj lokaciji u Podgorici, na kojem je moguća izgradnja oko 350.000 kvadrata novih objekata i na način da u potpunosti naplate sva potraživanja“, istakao je Prelević.

Čestitajući Markoviću izbor za premijera advokat je istakao da su ohrabreni jasnim stavom iznijetim na sjednici Vlade održane 2. decembra 2016, o neophodnosti zaštite prava radnika, kao i stvaranju i poštovanju adekvatnog odnosa prema zaposlenima, kao temeljnoj vrijednosti društva.

„Povod za ovo obraćanje je potreba da Vlada , kao većinski vlasnik „Radoja Dakića”, i istovremeno najveći pojedinačni povjerilac, hitno preduzme korake u cilju zaštite prava 1750 bivših radnika i interesa države Crne Gore. Neposredno prije formiranja vaše vlade, Poreska uprava podnijela je predlog za otvaranje stečaja u „Radoje Dakiću ”. Ročište za ispitivanje uslova za otvaranje stečaja zakazano je u Privrednom sudu u Podgorici za 8. decembar 2016. godine. Ne osporavajući pravo svakog povjerioca da podnese ovakav zahtjev, kao ni činjenicu da su uslovi za stečaj „Radoja Dakića“ ispunjeni prije više godina, želim da vam skrenem pažnju da je, s obzirom na pravila stečajnog postupka, ovakav razvoj situacije jedino u interesu budućih kupaca nepokretnosti koje su u vlasništvu društva, a koje se, za razliku od izvršnog postupka, u stečaju mogu prodati bez donjeg minimuma u odnosu na njihovu vrijednost. Isto tako, s obzirom na red namirenja razlučnih povjerilaca, očigledno je da stečaj znači nemogućnost namirenja preko 26 miliona eura potraživanja Vlade i Glavnog grada, ali, nažalost, i većine bivših radnika“, zaključio je advokat Prelević.

Radi boljeg sagledavanja situacije, u prilog premijeru, advokat bivših radnika dostavio je i njihovu Inicijativu za rješenje problema potraživanja bivših radnika, države Crne Gore i Glavnog grada od dužnika „Radoje Dakić“ AD od 29. juna 2016. godine.

Isplata zarada moralna, ali i obaveza zbog Evropskog suda

Prelević je posebno skrenuo pažnju Markoviću „da je obaveza Vlade kao većinskog vlasnika prema zaposlenima kojima se duguju zarade za period od preko šest godina i druga primanja, ne samo moralna već i pravna obaveza utvrđena i u praksi Evropskog suda za ljudska prava (presude Mijanović protiv Crne Gore, Kačapor protiv Srbije, Crnovršanin protiv Srbije i dr.)“.

„Otvaranje stečaja po zahtjevu Poreske uprave, čije potraživanje se gotovo u cjelini odnosi na poreze i doprinose, upravo na neisplaćene zarade naših klijenata, dodatno bi degradiralo obavezu odgovornog pristupa koji svaki većinski vlasnik, a posebno Vlada, moraju da imaju u pogledu zaštite svojih zaposlenih, a na kojem ste i sami nedavno insistirali“, naveo je Prelević.

Bonus video: