Ministarstvo ekonomije: I ranije je odbijana tužba Deripaske protiv Vlade Crne Gore

"Vlada Crne Gore će i u ovom postupku dokazati da je postupala u skladu sa Ugovorom o poravnanju i važećom legislativom i najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti"
255 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.12.2016. 14:31h

Međunarodni tribunal već jednom odbacio tužbu bivšeg većinskog vlasnika KAP-a protiv Vlade Crne Gore i očekujemo da će i u ovom slučaju potvrditi neopravdanost bilo kakvih tužbenih zahtjeva prema Crnoj Gori, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Oleg Deripaska, predsjednik En+ Grupe, poslao je obavještenje o arbitraži protiv Crne Gore zbog nezakonite ekproprijacije svoje investicije u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudnika boksita Nikšić istakavši da je povrijeđen investicijski sporazum od strane Crne Gore. Iz Centralnoevropske aluminujumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će Deripaska tražiti od naše države obeštećenje u stotinama miliona eura.

"Povodom saopštenja predsjednika En+ Grupe, Olega Deripaske da je poslao, u svom ličnom svojstvu, obavještenje o pokretanju arbitraže protiv Crne Gore, Ministarstvo ekonomije podsjeća da je ćerka kompanija En+ Grupe, CEAC, već izgubila spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu u julu ove godine. U svakom slučaju, Vlada Crne Gore će i u ovom postupku dokazati da je postupala u skladu sa Ugovorom o poravnanju i važećom legislativom i najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti. Ministarstvo ekonomije neće, kao što nije ni dosad, komentarisati postupke koji su u toku", navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Bonus video: