Kilovat jeftiniji, računi veći zbog malih elektrana

EPCG je obavezna da otkupljuje struju iz malih elektrana i budućih vjetroelektrana, a trošak plaćaju svi potrošači sa posebne stavke na računu
189 pregleda 10 komentar(a)
Vladimir Bojičić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Bojičić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2016. 11:42h

Osnovna cijena kilovat sata električne energije, bez PDV-a i naknada za obnovljive izvore, od januara bi trebalo da iznosi oko 7,97 centi, dok je sada 8,38 centi. Međutim, ukupan trošak za struju potrošačima biće isti ili nešto veći zbog povećanja naknade za obnovljive izvore (malehidroelektrane i vjetroelektrane) o kojoj će Vlada odlučivati krajem januara.

To su saopštili predstavnici Elektroprivrede na današnjoj konferenciji za medije, da će osnovna cijena kilovata biti manja nego u posljednjih pet godina.

Osnovna cijena kilovata za privredu bi, kako su istakli, takođe trebalo da bude niža ali taj dio još obračunajavu i cijena će biti poznata do 16. decembra kada treba da objave iznose za sve kategorije potrošača. Kako su naveli odluka Reagulatorne agencije za energetiku objavljena prije dva dana ima 70 strana kompleksne materije, zbog čega je još detaljno analiziraju

Zbog smanjenja osnovne cijene i ukidanja naknade snadbjevaču, EPCG će godišnje da prihoduje oko 10 miliona eura manje, što će kako su naveli uticati na profit kompanije, jer im ostaju isti troškovi. Moguće je da će to uticati i na obezbjeđivanje njenog dijela novca za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Partner EPCG u gradnji elektrane je češka Škoda Praha, koja treba da obezbjedi do 85 odsto te investicije, a EPCG najviše do 30 odsto. Predstavnici EPCG kazali su da odgovor od Škode o finansiranju projekta očekuju do kraja godine.

Izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje u EPCG Vladimir Bojičić, kazao je da ukidanje naknade snadbjevaču (EPCG) od 1,19 eura znači za njih pad prihoda od 5,6 miliona eura kojim su pokrivali troškove štampanja i poštarine za slanje računa za 375 hiljada potrošača. On je naveo da taj trošak pripada samo njima iako novac sa računa dobijaju i ostale kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem CGES, Crnogorski operator distributivnog sistema CEDIS, Operator tržišta COTEE i proizvođači obnovljivih izvora energije.

Bojičić je kazao da je EPCG obavezna da svim ovim kompanijama i vlasnicima malih elektrana do 20. u mjesecu isplati novac za cijelu fakturisanu energiju u prethodnom mjesecu, koja im pripada, bez obzira da li su oni naplatili taj novac od krajnjeg potrošača.

Na pitanje da li planiraju da od ostalih traže da podijele trošak slanja računa i naplate, Bojičić je kazao da će možda biti prinuđeni na to jer je sada kada su im smanjeni ostali prihodi to značajan trošak.

On je naveo i da imaju oko 60 do 70 hiljada potrošača koji nemaju stalnu potrošnju energije (vikendice, sezonski stanovi...) i od kojih nakon ukidanja njihove naknade, u tom slučaju neće imati prihod, ali će morati da im šalju račune što ih košta nešto preko jednog eura mjesečno.

Na pitanje da li se očekuju da italijanska kompanija A2A nastavi da upravlja EPCG i poslije Nove godine kada ističe sadašnji ugovor, direktor za odnose sa javnošću Rajko Šebek je kazao da o tome odlučuju Vlada i A2A.

EPCG je obavezna da otkupljuje struju iz malih elektrana i budućih vjetroelektrana, a trošak plaćaju svi potrošači sa posebne stavke na računu. To izaziva i najveću diskusiju u javnosti jer su vlasnici malih elektrana većinom osobe blisko povezane sa vlašću poput sina bivšeg premijera Blaža Đukanovića, kuma bišeg biznismena Vuka Rajkovića, brata od ujaka Milovana Maksimovića i biznismena Olega Obradovića, Ranka Ubovića,...

Bonus video: