Sindikat Luke Bar: Kupci sada neće biti dobrodošli

Prodaja po nižoj cijeni od nominalne, biće označena kao akt korupcije zvaničnika koji su sproveli privatizaciju, smatra sindikat
158 pregleda 10 komentar(a)
luka bar_2, Foto: A.BAKOVIĆ
luka bar_2, Foto: A.BAKOVIĆ
Ažurirano: 26.11.2016. 20:35h

Sindikat Luke Bar je strogo protiv modela i tajminga privatizacije koji je Vlada Crne Gore izabrala. U skladu sa tim, bilo koji pobjednik na tenderu nije dobrodošao, upozorio je predsjednik sindikata Luke Savo Nikotić u pismu upućenom najozbiljnim ponuđačima poljskoj kompaniji OT Logistics i turskom Global Portsu.

Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju produžila je do 21. decembra rok za dostavljanje ponuda za učešće na tenderu za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar.

Kako saznaju “Vijesti” predstavnici Sindikata Luke pokušaće isto pismo da proslijede i arapskoj i italijanskoj kompaniji, koje su, takođe otkupile tendersku dokumentaciju.

Prvobitnim pozivom Tenderske komisije krajnji rok za dostavljanje investicionih ponuda bio je oročen do 1. decembra u podne.

Tendersku dokumentaciju za Luku Bar otkupile su ukupno četiri kompanije, i to poljska kompanija OT Logistics, turski Global Ports Holdings, Abu Dabi Ports iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i italijanska firma Silos Granari della Sicilia.

“Kolektivni ugovor u pojedinim segmentima nije bio primjenjivan već godinama. Određeni sudski postupci su već inicirani i sigurno je da će biti multiplicirani ukoliko se ovakva privatizacija desi”, naveo je Nikotić u pismu.

On je naveo da misli da je fer da upozna investitore sa zaključcima Izvršnog odbora Sindikata Luke Bar i izrazio očekivanje će uzeti u obzir ovaj e-mail prije nego što donesu finalnu odluku o učešću na tenderu.

“Mi smo svi svjesni potencijala za stvaranje profita koji Luka Bar ima. Zbog toga, bilo koja transakcija koja bi bila po nižoj cijeni od nominalne, biće označena kao akt korupcije Vladinih zvaničnika koji su sproveli privatizaciju. Nema potrebe da naglašavamo kako bi se to reflektovalo na internacionalnu reputaciju potencijalnog pobjednika. Ukoliko vam je potrebno više informacija, ne oklijevajte da nas kontaktirate”, naveo je Nikotić u pismu upućenom Poljacima i Turcima.

Nominalna cijena jedne akcije Luke Bar, prema podacima sa veb sajta Montenegroberze je 1,21 euro, dok je trenutna berzanska cijena oko 29 centi. Luka Bar ima ukupno 56,76 miliona akcija, a tenderom je predviđena prodaja nešto više od 17 miliona akcija.

Tenderskim pozivom zatraženo je da ponuđač mora da dokaže da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario promet iz lučke djelatnosti od najmanje 25 miliona eura i najmanje 3,5 miliona tereta.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54,05 odsto akcija, dok preostale akcije pripadaju privatnim fondovima, kompanijama, radnicima i građanima.

Tender za 51 odsto Montekarga odložen do 16. januara

Savjet za privatizaciju produžio je do 16. januara rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 51 odsto akcijskog kapitala firme Montekarga (teretni željeznički prevoz), kroz upis novih akcija putem dokapitalizacije. Raniji rok za dostavljanje ponuda bio je oročen do 8. decembra.

Prvobitni rok za otkup tenderske dokumentacije, koji je istekao juče produžen je do 30. decembra do 15 časova. Od zainteresovanih ponuđača se očekuje da dokažu da su, u posljednjoj godini ostvarili prihod od najmanje 25 miliona eura po osnovu prevoza robe u željezničkom saobraćaju.

Prema posljednjim informacijama iz Savjeta tendersku dokumentaciju za učešće na ovom nadmetanju kupile su poljska i italijanska firma koje iskazuju interesovanje i za Luku Bar.

Bonus video: