Unipromu najviše koristi od uredbe

Poslodavac neće plaćati porez i dio doprinosa. Za KAP bi to bilo milion i po godišnje
74 pregleda 6 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Boris Pejović
Kombinat aluminijuma, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2016. 17:12h

Najveću korist od nove Vladine uredbe o povlasticama u biznis zonama mogla bi imati kompanija Uniprom Veselina Pejovića, ukoliko sadašnja biznis zona Kombinata aluminijuma bude preregistrovana u skladu sa novom uredbom.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije uredbom je predviđeno oslobađanje od plaćanja dijela poreza i doprinosa na zarade za sve poslodavce u sadašnjim biznis zonama, koje se preregistruju, kao i u budućim biznis zonama.

Prema uredbi Vlade, usvojenoj prošle sedmice, poslodavci u narednih pet godina neće plaćati porez na zaradu zaposlenog kao i dio doprinos za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, koji su do sada bili na teret poslodavca.

Ukoliko je prosječna neto zarada u Kombinatu aluminijuma 700 eura, koliko je ranije saopštavano iz Uniproma, ukupne povlastice iznosile bi oko 220 eura po zaposlenom. Sada u KAP-u radi oko 600 radnika pa bi ukupne mjesečne povlastice iznosile 132 hiljade eura mjesečno, ili milion i po godišnje.

Prema ranijoj uredbi devet opština je proglasilo biznis zone od lokalnog značaja, i to: Podgorica (zona Kombinata aluminijuma), Cetinje (Cetinje I - Obod i Cetinje II), Ulcinj, Berane (Rudeš), Kolašin (Bakovići), Mojkovac (Babića polje), Nikšić (biznis zona Nikšić), Bijelo Polje (Nedakusi) i Rožaje.

“Pored ovih, korisnici biznis zone mogu koristiti i druge olakšice propisane zakonskim i podzakonskim aktima ili propisima sa lokalnog nivoa, ali na taj način da njihov maksimalni dozvoljeni intenzitet pomoći ne prelazi 60% za srednja i 70% za mala privredna društva, a u skladu sa propisima kojima se uređuje državna pomoć”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Cilj uredbe , kako navode, je povećanje broja zaposlenih, aktiviranje sektora malih i srednjih preduzeća koji predstavljaju glavni pokretač privrede, kao i privlačenje novih domaćih i stranih investitora.

Na pitanje “Vijesti” da li će radnici u ovim zonama biti smanjenji koeficijenti za penzije, s obzirom da poslodavac neće plaćati dio doprinosa za penzijsko osiguranje, iz Ministarstva je da neće. Uredba je usvojena prošle sedmice, a na snagu stupa osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu.

Standardi iz najbolje EU prakse

Iz Ministarstva su naveli da je nova uredba pripremljena na osnovu najbolje evropske prakse, a u sklopu projekta koji sprovode sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Crnoj Gori. U saradnji sa UNDP-om pripremljena je studija identifikacije biznis zona od strateškog značaja.

“Vlada će na osnovu pregovora sa loklanim samoupravama proglasiti jednu ili više biznis zona od strateškog značaja, a to mogu biti novi ili prostori koji već funkcionišu kao biznis zone od lokalnog značaja”, navedeno je iz Ministarstva.

Bonus video: