Orav: Evropska komisija ne interveniše u pojedinačnom slučaju

"Delegacija EU nastaviće da nadgleda vladavinu prava u Crnoj Gori"
0 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Zoran Đurić
Aivo Orav, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2016. 17:27h

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav poručio je bivšim radnicima Kombinata aluminijuma, koji pola godine protestuju ulicama Podgorice zbog neisplaćivanja otpremnina, da Evropska komisija ne može da interveniše po pojedinačnim slučajevima. On ih je uputio da zaštitu prava traže u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore.

“Uzeli smo u obzir pitanja na koja ste ukazali. EK poklanja veliku pažnju vladavini prava i ljudskim pravima posebno u zemljama, koje kao Crna Gora, pregovaraju o pristupu EU”, naveo je Orav u odgovoru na pismeno obraćanje ovlašćenog predstavnika bivših radnika KAP-a Nikole Rakovića.

Orav je poručio da se žalbe o kršenju zakona moraju razmatrati u skladu s pravnim sistemom Crne Gore i nakon što su svi unutrašnji pravni ljekovi iscrpljeni, radnici mogu da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. On je naveo da je informacija koju su dobili od bivših radnika ”veoma korisna” u monitoringu sistema u Crnoj Gori, “posebno u vezi sa sprovođenjem sudskih odluka i poštovanjem socijalnih prava”.

“Budite sigurni da će Delegacija EU nastaviti da nadgleda vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori. Naši nalazi biće prikazani u godišnjem izvještaju EK koji će biti objavljen u novembru”, najavio je Orav.

On je dodao da razumije tešku situaciju bivših radnika i vjeruje da će nadležni naći rješenje.

Raković je juče “Vijestima” kazao da će se naknadno zahvaliti Oravu i odgovoriti na dopis. Juče su bivši radnici bili u Osnovnom sudu gdje se vodi veći broj prekršajnih postupaka protiv njih zbog zaustavljanja saobraćaja u Podgorici u avgustu. Do izbora nove vlade oni će se radnim danima okupljati ispred zgrade Vlade u znak protesta što im se pola godine ne isplaćuju otpremnine od 5,45 miliona eura.

Bonus video: