Sumnjaju da se Luka namješta poznatom kupcu

Sindikalci kažu da se na tender javila firma koja negativno posluje i duguje Luci, kao i vlasnik druge luke gdje nije napravio pomak
12 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.11.2016. 20:10h

Izvršni odbor Sindikata Luke Bar odlučio je da se suprotstavi privatizaciji ovog preduzeća i tim povodom poslao dopis Savjetu za privatizaciju, ministarstvima saobraćaja i rada, Savezu sindikata, izvršnom direktoru i Odboru direktora kompanije.

Tender za prodaju manjinskog paketa od 30 odsto akcija traje do 1. decembra. Za kupovinu se interesuju kompanije iz Poljske, Kine, Srbije i nikšićki Uniprom.

U saopštenju Sindikata ističu da su zaposleni zabrinuti zbog ubrzanog procesa privatizacije.

U saopštenju Sindikata ističu da su zaposleni zabrinuti zbog ubrzanog procesa privatizacije

„Privatizacije koje su do sada sprovođene samo su stvorile dodatne probleme, smanjenje broja zaposlenih, a ulaganja nisu ostvarivana u predviđenom obimu. Socijalni programi koji su svakako najvažniji za zaposlene, a koje nude novi poslodavci uglavnom se svode na 'otpusti što više zaposlenih, a nadoknadi im što manje'. Naši zaposleni samo traže da im se obezbijedi što više posla i da za isti budu korektno nagrađeni da bi izdržavali svoje porodice, i svi da dočekuju penzije u kolektivu, uz implementaciju postojećih kolektivnih ugovora. U objavljenom tenderu mi ne vidimo da će radnici biti zaštićeni“, ističe se u dopisu Sindikata.

Oni smatraju da kolektive od strateškog značaja ne treba privatizovati, već domaćim znanjem i kadrom unapređivati.

„Ovo pogotovo jer su radnici ugradili sebe u kolektiv kroz svoj minuli rad, kao i mnoge generacije ispred nas koje su na uštrb zarada stvarale i gradili Luku Bar, koju sada planiramo dati drugima na upravljanje bez tvrdih garancija za budući razvoj i status zaposlenih. Ako imamo u vidu da se, u periodu dok je tender otvoren, mijenjaju uslovi za ponuđače i to u korist eventualno novih vlasnika, sumnjamo da je već neko isplanirao novog vlasnika. U prilog tome ide i činjenica da je za tender zainteresovana i kompanija koja iskazuje gubitak u poslovanju, a ima dugovanja i prema Luci Bar“, ističu sindikalci.

Oni navode da imaju informacije da jedna od zainteresovanih kompanija već ima otkupljene akcije u bliskoj luci i da za dvije godine nijesu napravili nikakav pomak. Konačan stav o učesnicima na tenderu imaće kada se uvjere na koji način se odnose prema radnicima u drugim lukama kojima upravljaju.

Profit Luke Bar 1,14 miliona eura za devet mjeseci

Luka Bar je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila profit od 1.148.431 eura, pokazuju podaci iz izvještaja te kompanije objavljeni na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Ostvarena dobit kompanije veća je 55 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni prihodi za godinu, posmatrano između dva uporedna perioda porasli su sa 6,36 miliona na 7,23 miliona eura, a poslovni rashodi sa 5,5 miliona na 6,04 miliona eura.

Akumulirani gubici kompanije iz prethodnog perioda smanjeni su sa 1,9 miliona na oko 1,28 miliona eura.

Za godinu su smanjena i ukupna dugovanja barske kompanije. Dugoročne obaveze su smanjene sa 3,2 miliona na 2,12 miliona eura, a kratkoročne obaveze su smanjene sa 4,19 miliona na 2,84 miliona eura.

Bonus video: