Manjak u kasi ne uliva povjerenje

Prodajom državnih obveznica u ponedjeljak i utorak na Montenegroberzi Vlada se zadužila 80,4 miliona eura za finansiranje budžeta, a bilo je planirano zaduženje od 100 miliona
11 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.11.2016. 14:32h

Vlada je prodajom državnih obveznica nastavila sa mjerama paničnog menadžmenta i pokazala da ne postoji strategija upravljanja javnim dugom, ocijenio je lider PzP-a i poslanik DF-a Nebojša Medojević.

“Ozbiljne države izbjegavaju da se zadužuju na srednji rok kod komercijalnih banaka zbog visokih kamata. S druge strane, država istiskuje privredu i građane sa kreditnog tržišta jer se komercijalnim bankama mnogo više isplati da novac građana i privrede na koje plaća 1,5 odsto kamate, plasira državi po četiri odsto kamate. Strane banke mogu da uzmu novac od Evropske centralne banke (ECB) sa nula odsto kamate i da ga plasiraju Vladi Crne Gore po četiri odsto kamate”, naveo je Medojević.

Prodajom državnih obveznica u ponedjeljak i utorak na Montenegroberzi Vlada se zadužila 80,4 miliona eura za finansiranje budžeta, a bilo je planirano zaduženje od 100 miliona.

U ponedjeljak je prodato državnih obveznica za ukupno 75,34 miliona eura. Oko 54 miliona uložilo je osam banaka iz Crne Gore, regionalne banke oko 15 miliona, dok su preostali iznos obveznica kupile osiguravajuće kuće, kompanije, ali i pojedini građani.

Najviše novca su investirale CKB (15 miliona) i Erste banka, koja je i ovlašćeni posrednik na tržištu kapitala.

U utorak, drugog dana aukcije, prikupljeno je dodatnih 5.090.000 eura prodajom 509 obveznica, a ostalo je neprodato 1.959 obveznica koje su nominalno bile procijenjene na 19. 590.000 eura. Obveznice su u utorak najviše kupovali mali individualni investitori (građani).

Medojević je istakao da kupovina državnih obveznica “od strane nekih tzv. stranih investitora, iza kojih stoje pare Đukanovića, ukazuje da Đukanović daje svoje pare državi sa kamatom od četiri odsto. Kao kralj Nikola”.

“Niko ne vjeruje Vladi koja ima ogroman deficit i ulazi u hazarderske projekte sa autoputem i slično. Osim toga, pobjeda (Donalda) Trampa mijenja drastično odnos prema korumpiranoj i švercerskoj Vladi i ozbiljni investitori ne žele da posluju sa švercerima droge i oružja”, rekao je Medojević, odgovarajući na pitanje da li to što nije prodat cjelokupan iznos obveznica znači nedovoljno povjerenje u državu ili da banke nemaju novca.

Bivši poslanik Mladen Bojanić kaže za “Vijesti” da se nekoliko komentara nameće nakon novog zaduženja državnog budžeta.

“Finansijsko tržište je pokazalo da je prilično nesigurno u najavljeni DPS -siguran korak. Kako drugačije objasniti da je ostalo 20 odsto neprodatih obveznica iako su veoma privlačne po pitanju kamate i ročnosti”, kazao je Bojanić.

Dodaje da Vlada opet medijskim spinovanjem pokušava da novo zaduženje predstavi svojim ekonomskim uspjehom.

“Na kraju, danas čujemo iz Vlade da je zaduženje od 80 miliona po ovim obveznicima sasvim dovoljno da podmiri sve troškove do kraja godine. Ostaje nejasno zašto smo se onda htjeli zadužiti za svih 100 miliona”, naveo je Bojanić.

Očekivalo se da Elektroprivreda učestvuje u aukciji državnih obveznica i tada bi se prikupilo 100 miliona.

EPCG je planirala da uloži 20 miliona eura, ali nije dobijena podrška predstavnika italijanske kompanije A2A u odboru direktora.

Iz bankarskog sektora su nezvanično kazali da banke imaju para, ali da nijesu htjele da kupe više obveznica nego što su planirale.

Rok dospijeća obveznica je četiri godine.

Lazović: Banke pokazale da imaju povjerenje u državu

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović rekao je “Vijestima” da se pokazalo da banke imaju dovoljno povjerenja u državu i ne samo banke već i fizička lica i kompanije, što je potvrdila i Montenegroberza. Kaže da u Vladi nijesu očekivali takvo intersovanje za obveznice. On je potvrdio da

Elektroprivreda nije učestvovala jer je italijanski partner A2A procijenio da mu je draže da mu se isplati dividenda, a ne da čeka četiri godine na isplatu obveznica.

Naglasio je i da je zaduženje 100 miliona manje u odnosu na budžetom planirano za ovu godinu (180 miliona).

“Sa ovih 80 miliona ćemo pokriti sve finansijske obaveze”, rekao je Lazović i dodao da su naknade za majke glavni razlog zaduženja “i prvi put je jedan potpredsjendik Vlade predložio ovo zaduženje jer Ministarstvo finansija nije”.

On je kazao da će naknade zbog rebalansa kasniti nekoliko dana, ali je bitno da se održi stabilnost javnih finansija, podsjećajući da su predlagači naknada za majke projektovali troškove na godišnjem nivou od svega pet miliona.

Bonus video: