Kasni budžet za 2017, čeka se nova Vlada

"Dolazimo u opasnost da nema predloga budžeta ili da nerealno oslikava stanje", kaže poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović
85 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.11.2016. 07:06h

Zakonski rok u kome Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu Vlada treba da pošalje parlamentu istekao je danas, a kada će najvažniji ekonomski akt za narednu godinu biti u skupštinskoj proceduri nije poznato.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz izvršne vlasti, dogovoreno je da nova Vlada kada bude izabrana radi i šalje predlog budžeta za narednu godinu parlamentu.

Izvjesno je da se ta procedura neće završiti do kraja novembra jer je potrebno da se prethodno konstituiše nova izvršna vlast i da se usvoji sanacioni plan koji prethodi predlogu budžeta. Uz to, potrebno je i da predlog prođe Vladinu komisiju za ekonomski sistem.

U skupštinskoj proceduri od sredine prošle sedmice je rebalans ovogodišnjeg budžeta koji je upućen po hitnoj proceduri na usvajanje, jer u državnoj kasi nedostaje novac za isplatu naknada majkama za troje i više djece i zarada u javnom sektoru.

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju u prethodnom parlamentarnom sazivu i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da to što ističe zakonski rok u kome je trebalo dostaviti parlamentu predlog zakona o budžeta za narednu godinu i da se umjesto tog akta dobio rebalans ovogodišnjeg budžeta je svojevrsni iskaz lošeg stanja u oblasti crnogorskih javnih finansija i budžetske politike.

"Zabrinjava da predlog zakona budžeta za narednu godinu nije utvrđen na Vladi, već se objašnjava da će ga raditi nova. Imajući u vidu rokove i dinamiku konstituisanja parlamenta i Vlade dolazimo u opasnost da predlog budžeta faktički ne bude ili bude spremljen na način koji neće realno oslikavati prihodovnu i rashodovnu stranu. To je, uz pogoršanje javnog duga i deficita koji se i u novom rebalansu predlažu iznad zakonski dozvoljenog minimuma od tri odsto, još jedna loša vijest”, kazao je Damjanović.

Dodao je da je realno da Crna Gora ulazi u zonu krize javnih finansija i da su toga svi svjesni. On je kazao da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku kao jedno od najlošijih stanja identifikuje stanje u javnim finansijama.

Problemi su počeli u julu kada je Vlada odbila da razmatra rebalans, već je to uradila tek sada.

Bonus video: