Katnić gleda prijave zbog mHE

Krivične prijave protiv Kavarića, Mašovića i još šest osoba koje je podnijela NVO “Perućica” proslijeđene SDT-u na dalje postupanje
59 pregleda 12 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2016. 18:05h

Krivična prijava, koju je prošlog mjeseca NVO “Perućica” podnijela protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, ministra ekonomijeVladimira Kavarića i još šest osoba proslijeđena je Specijalnom državnom tužilaštvu kojim rukovodi Milivoje Katnić .

To su “Vijestima” potvrdili podnosioci krivične prijave i ovlašćeni predstavnici NVO “Peručica” Milan Kastratović i Milutin Kočanović. Oni su pismeno obavještenje da je krivična prijava zbog gradnje male hidroelektrane (mHE) Bradavac proslijeđena SDT-u, dobili od zamjenika vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića.

“VDT nas je obavijestio da je prijava koju smo podnijeli proslijeđena na daljnje postupanje specijalnom tužiocu. Prijava se odnosi na djelo oštećenja životne sredine iz člana 307, tačka 1,3 i 4 Krivičnog zakonika. Od Agencije za zaštitu životne sredine nijesmo dobili nikakav odgovor o pristupu informacijama iz zahtjeva koji smo uputili. Čudno u svemu tome je, ako je sve po zakonu, zašto se krije od javnosti, pogotovu ako je naš zahtjev upućen poslije podnošenja krivične prijave, između ostalog i na odgovorna lica iz Agencije za zaštitu životne sredine”, saopštili su iz NVO “Perućica”.

Iz NVO “Perućica” su istakli da tokom nedavnih poplava u Beranama, upravo dvije rijeke (Bistrica i Šekularska) na kojima su napravljene mini elektrane napravile najveću štetu.

Odobrenje za izgradnju mHE Bradavac u Mjesnoj zajednici Konjuhe dobio je Igor Mašović, brat gradonačelnika Andrijevice.

Prijava je podnijeta i protiv direktora Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije Miodraga Čanovića, sekretara Ministarstva ekonomije Igora Noveljića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića, njegovog pomoćnika Ilije Radovića i biologa iz Agencije Emira Redžepagića.

U prijavi Kastratović i Kočanović traže od VDT-a da spriječi “očigledan kriminal koji ne donosi nikakvu korist državi i narodu, već naprotiv milionske direktne štete koje se prave bespotrebnim davanjem dotacija”, a sve na štetu prirodnog bogatstva koje će, kako tvrde, biti uništeno u kratkom vremenskom periodu.

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj, kojeg Kastratović i Kočanović sumnjiče da im “sa namjerom” nije omogućio pristup traženim informacijama.

Ministarstvo ekonomije je nakon podnošenja prijave saopštilo da su uradili sve u skladu sa važećom legislativom u ovoj oblasti, na javan i transparentan način, a nakon što se o tome izjasni tužilac, zadržaće pravo da pokrenu postupak pred nadležnim organima za zaštitu svojih prava.

Gradonačelnik Andrijevice Srđan Mašović kazao je ranije “Vijestima” da je njegov brat dobio odobrenje za mHE “Bradavac”, u skladu sa zakonom, a da on ne izdaje odobrenja. Mašović je napomenuo da je prava adresa za izdavanjenje rješenja i odobrenja za elektrane Ministarstvo i napomenuo da Skupština Opštine Andrijevica samo odobrava planska dokumenta.

Bonus video: