Tudik Gabori: Francuski investitori zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru

Tudik Gabori je istakla je da će raditi na jačanju odnosa između Crne Gore i Francuske, i izrazila želju da se dodatno radi na afirmaciji francuskog jezika, što bi se, kako smatra, odrazilo i na povećanje broja posjeta francuskih turista
70 pregleda 1 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Kristin Tudik Gabori, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Branimir Gvozdenović, Kristin Tudik Gabori, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 03.11.2016. 16:49h

Povezivanje u oblasti kulture, turizma i investicija prioritetno je u narednom periodu, ocijenjeno je u razgovoru ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenović i ambasadorke Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik Gabori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Gvozdenović i Tudik Gabori danas su u Podgorici razgovarali o mogućnostima saradnje dvije države.

Gvozdenović je podsjetio na značajne pomake ostvarene u turizmu i nove mogućnosti koje su otvorene kada je riječ o investicijama u oblasti turizma.

„On je izrazio uvjerenje da velika šansa Crne Gore leži u dobroj saradnji sa Francuskom, što se može potkrijepiti primjerom uspostavljanja direktne avio-linije sa ovom zemljom koje je uticalo na značajan porast broja posjeta francuskih turista, sa čime se složila i Tudik Gabori", kaže se u saopštenju.

Tudik Gabori je istakla je da će raditi na jačanju odnosa između Crne Gore i Francuske, i izrazila želju da se dodatno radi na afirmaciji francuskog jezika, što bi se, kako smatra, odrazilo i na povećanje broja posjeta francuskih turista.

Kako je navela, znanje francuskog jezika, prije svega predstavnika turističke privrede, itekako bi doprinijelo turističkom razvoju.

„Takođe, tokom razgovora, ambasadorka je istakla zainteresovanost francuskih investitora za ulaganje u Crnu Goru“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se Gvozdenović saglasio sa navedenim i dodao da će se zajednički raditi na kulturnom povezivanju dvije države i predložio izradu studije kojom bi bilo tretirano to pitanje.

„Takođe, on je naveo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma uvijek otvoreno za prezentacije investicionih potencijala Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Francuske“, naveli su iz tog resora.

Gabori Tudik je naglasila da je Francuska veoma posvećena pitanju klimatskih promjena.

Ona je napomenula da je ovo kraj predsjedavanja Francuske COP 21 (Konferencija strana potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija za klimatske promjene), i uputila poziv predstavnicima Crne Gore da učestvuju u aktivnostima Paviljona Francuske na narednom COP 22 (Marakeš, 7-18. novembar).

Takođe, ukazala je na važnost angažovanja država u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena.

Gvozdenović je čestitao na uspješnoj organizaciji COP 21 koji je održan u Parizu i na rezultatima konferencije.

On je napomenuo da je Crna Gora jasno definisala svoje ciljeve kada su klimatske promjene u pitanju, i dodao da su usvojene sve neophodne deklaracije.

Kako je naveo, Crna Gora je posvećena ovom pitanju i nastaviće da aktivno učestvuje i sprovodi realizaciju po svim segmentima kada je riječ o klimatskim promjenama.

Bonus video: