Ne može se sakriti da ste pregovarali

On navodi da se u Master planu eksplicitno navodi da je dokument nastao nakon „serije sastanaka sa Vladom Crne Gore“ na kojima je raspravljano o predlogu klijenta da u Buljaričkom zalivu kreira takozvani „Destination of Choice“ resort svjetske klase
76 pregleda 6 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2016. 15:54h

Sadržaj Master plana za razvoj Buljarice je mjesecima sakrivan od javnosti Crne Gore i u tome su učestvovali Vlada, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, i naravno resorno Ministarstvo za održivi razvoj i turizam (MORT), na čelu sa ministrom Branimirom Gvozdenovićem. To je činjenica koju u Ministarstvu ne demantuju, dok se u svojim reagovanjima navodno distanciraju od dokumenta čije su postojanje krili od građana mjesecima.

Sada kada je dokument dostupan svima i kada je očigledno koliki su profitni apetiti investitora na Buljarici, ministar Gvozdenović bi da zaboravimo da se nisu MANS i “Vijesti” dogovarali i pregovarali sa off-shore kompanijama, već Vlada i da je ovaj dokument nastao nakon inicijalnih razgovora sa kajmanskom kompanijom, piše u odgovoru direktora Istraživačkog centra MANS-a Dejana Milovca na reagovanje MORT-a „Investitori ideje obrađuju kako žele“.

On navodi da se u Master planu eksplicitno navodi da je dokument nastao nakon „serije sastanaka sa Vladom Crne Gore“ na kojima je raspravljano o predlogu klijenta da u Buljaričkom zalivu kreira takozvani „Destination of Choice“ resort svjetske klase.

„U uvodnom dijelu Master plana se takođe navodi da je jedno od ključnih pitanja bio kapacitet lokaliteta „Buljarice“ za izgradnju 11,5 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Dalje se u dokumentu navodi da je nakon sastanka sa predstavnicima Vlade dogovoreno da klijent pripremi izvještaj kojim bi se ilustrovao cjelokupni projekat, odnosno da kreira predlog Master plana. Dakle, niko u Vladi, ni u Gvozdenovićevom Ministarstvu na sastanku nije rekao da se na Buljaričkom polju ne može graditi 11,5 miliona kvadrata, već suprotno, investitor-klijent je ohrabren da „samo za Vladine oči“ kreira dokument u kome se detaljno opisuje plan za „betonizaciju“ tog lokaliteta. Sada kada je dokument dospio u javnost, Gvozdenović se distancira od njega što nas ne iznenađuje jer smo navikli da Vlada jedno saopštava, drugo radi, a nešto sasvim treće pregovara sa „strateškim investitorima”.

Kada je u pitanju ovo Ministarstvo i ministar Gvozdenović lično, iskustvo nas je naučilo da se ne možemo pouzdati u ono što javno govori, pa se tako odnosimo i prema posljednjem reagovanju na nesporne činjenice koje je prezentovao Istraživački centar MANS-a. Žao nam je što ministar uvijek kada ostane bez argumenata pokušava MANS optužiti za politikanstvo i kreiranje afera, i što umjesto konkretnih informacija javnosti iznova pokušava servirati svoje obmane.

Ukoliko je zaista sve transparentno i zakonito kako ministar Gvozdenović kaže, ne vidimo onda nijedan razlog da se u kontinuitetu sakrivaju bitne činjenice o planiranoj valorizaciji Buljarice. Smatramo da javnost ima pravo da zna pod kojim uslovima se raspolaže vrijednim državnim resursima, te da će i za samog ministra Gvozdenovića biti zdravo da počne malo više raditi u javnom interesu“, piše u odgovoru direktora Istraživačkog centra MANS-a Dejana Milovca.

Luković: Vašim radom sami se diskreditujete

Ministra Branimira Gvozdenovića ne “diskredituju” novinari i aktivisti NVO koji istražuju i pišu o njegovim aktivnostima, već upravo rad i postupci samog Gvozdenovića i MORT-a kojem je on na čelu. Recept “evo vama investitori, gola ledina bez planova, pa je vi iscrtajte kako vam odgovara, a mi ćemo to pretočiti u oficijelne državne planske dokumente kada vam tu ledinu prodamo/izdamo”, ne viđa se prvi put na primjeru Buljarice. Naprotiv, Gvozdenović i DPS odavno su ga patentirali nazvavši ga “susretno planiranje” a redovno je kombinuju i sa brojnim primjerima tolerancije ili čak podržavanja investitora u kršenju zakona ove države.

U slučaju Buljarice, ljestvica takvog ponašanja je, odista, podignuta na do sada neslućenu razinu, pa ne čudi što Gvozdenoviću smeta kada javnost ipak dođe do podataka koje on i Vlada zvanično rade za tu istu javnost, od nje uporno kriju. I na kraju, ministre Gvozdenoviću, novinari ne konstruišu afere – oni o njima samo pišu, a na Specijalnom državnom tužilaštvu je da u tome sebi izgradi slučaj, odnosno optužnicu protiv odgovornih.

Bonus video: