Karticama trošili mimo propisa

Zaposleni platnim karticama Ministarstva plaćali račune bez odobrenja starješine i naloga, trškove nijesu ni pravdali
75 pregleda 15 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2016. 17:18h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prošle godine je prekoračilo budžet za 2,4 miliona eura tako da je umjesto planiranih 5,8 potrošilo 8,2 miliona. Od ukupno prekoračene budžetske potrošnje 1,9 miliona odnosi se na isplate po osnovu izgubljenih sudskih sporova.

To je konstatovala Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaj o reviziji prošlogodišnjem godišnjeg finansijskog izvještaja MORT-a kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović. Vrhovna revizija je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

U izvještaju je konstatovano da Ministarstvo finasija nije, shodno zakonu, sa budžetske pozicije otplate obaveza iz prethodnih godina preusmjeravalo MORT-u novac za sudske troškove. Preporuka je da Ministarstvo finasija poštuje zakon o budžetu, a da MORT ima tačnu evidenciju o svim sporovima koje vodi.

Revizijom je utvrđeno da je resor Gvozdenovića za konsultantske usluge potrošio oko 10 hiljada eura više od planiranog okvira.

“Ugovorom o izdavanju i koriščenju kreditne kartice CKB banka je odobrila MORT-u kreditni limit od 20 hiljda eura koji se možţe koristiti jedino pomoću kartice, podizanjem gotovine sa bankomata i plaćanjem proizvoda i usluga na POS terminalima. Od januara do kraja decembra prošle godine na taj račun je uplaćeno 25,36 hiljada eura sa glavnog računa trezora sa stavke rashodni za službena putovanja. Na kraju godine na računu je bio negativni saldo ( dozvoljeni minus) od 15,52 hiljade eura”, navodi seu izvještaju.

Tih 41,9 hiljada sa kartica je potrošeno, prema nalazu DRI, na službena putovanja i reprezentaciju. Utvrđeno je da platne kartice nijesu korišćene u skladu sa uputstvom o radu državnog trezora jer ih je više zaposlenih koristilo bez pisanog odobrenja starješine. Priloženi računi nijesu potpisani od strane ovlašćenog lica,odnosno nijesu pravdani uz odgovarajući nalog za službeni put, povodom kojeg su najčešće i nastali.

Preporučeno je da MORT donese interne procedure kojima će propisati način korišćenja poslovnih kartica i dokumentovanja izdataka koji su njima plaćani.

DRI je utvrdila da u evidencijama MORT-a 80 hiljda eura koje je pozajmljeno Prvirednom sudu za rješavanje problema u ulcinjskoj Solani nije prikazano kao pozajmica, a što je trebalo uraditi. Novac za Solanu je po odluci Vlade obezbijeđen iz tekuće budžetske rezerve.

Konstatovano je da MORT Poreskoj upravi nije do 15. u mjesecu slao izvještaj o plaćenom porezu na dohodak zaposlenih i doprinose za socijalno osiguranje.

Službenicima varijabile bez obrazloženja

Revizijom je utvrđeno da je zaposlenima u ministsarstvu prošle godine ukupno isplaćena varijabila od 111,8 hiljada, ali da rukovodioci organizacionih jedinica nijesu sačinjavali mjesečne izvještaje o izuzetnim rezultatima i kvalitetu rada službenika kojima su varijabile isplaćivane.

Ti izvještaji su obaveza shodno pravilniku ministarstva o isplati varijabilnih naknada.

Utvrđeno je da ministarstvo nema pravilnik o tome ko od zaposlenih ima pravo da koristi novac namijenjen za reprezentaciju.

Na konsultantske usluge potrošeno je 2,89 miliona dok je plan bio da se potroši 1,74 miliona.

Utvrđeno je da su sa stavke konsultantskih usluga plaćane obaveze i za održavanje objekata u kojima se skladišti radioaktivni otpad, te da su uplate vršene avansno za konsultantske usluge prije nego je posao završen, što je suprotno utvrđenim procedurama.

Bonus video: