MASTER PLAN ZA BULJARICU NAPRAVLJEN SAMO ZA VLADINE OČI

MANS: Gvozdenović uhvaćen u obmani

Iz Ministarstva kazali da nemaju vezu sa master planom, a u dokumentu piše da je namijenjen samo Vladi
216 pregleda 17 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2019. 08:19h

Master plan "Buljarica Bay" je rađen za potrebe Vlade Crne Gore i to potvrđuje dokument koji su objavili Istraživački centar MANS-a i "Vijesti", dok distanciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) od ovog dokumenta predstavlja još jednu bezočnu neistinu ministra Branimira Gvozdenovića, saopštili su juče iz MANS-a, reagujući na tekst "Nije naš, to su želje investitora".

Iz MORT-a su se ogradili od nacrta master plana za Buljaricu koji su u septembru 2013. izradili međunarodna konsultantska kuća DAR Group. Taj razvojni dokument koji je držan u strogoj tajnosti, nastao je kao rezultat sastanka između predstavnika kompanije CDC International Corporation  (CDCIC) registrovane na Kajmanskim ostrvima, i predstavnika Vlade, a prošle nedjelje najznačajnije izvode iz njega objavili su MANS i "Vijesti".

Prema ovom dokumentu, budući investitor je planirao da na lokalitetu Buljarica izgradi nevjerovatnih novih 11,5 miliona kvadratnih metara stambeno poslovnog prostora, od čega bi čak 9,3 miliona otpalo na stanove, vile i apartmane namijenjene za dalju prodaju, odnosno tržište. 

"Master planovi koji investitori izrađuju za svoje potrebe nisu dokumenta koja su u vlasništvu MORT, niti ovo Ministarstvo može odlučivati o njihovom objavljivanju”, rekli su “Vijestima” u resoru koji vodi ministar Branimir Gvozdenović.

Iz MANS-a su, međutim, juče ukazali da je u fusnoti master plana za Buljaricu, na svakoj pojedinačnoj stranici, i sam autor dokumenta naveo da se radi o „sadržaju koji je namijenjen samo Vladi Crne Gore i da niko ne smije informacije koje su sadržane u tom dokumentu odavati bilo kome osim službenicima, osoblju i savjetnicima Vlade CG koji se direktno bave sadržajem master plana“.            

"Ova informacija koja se nalazi u samom dokumentu na najdirektniji način demantuje ministra Gvozdenovića koji je ponovo uhvaćen kako otvoreno pokušava da obmanjuje crnogorsku javnost. Citirani dio dokumenta master plana za Buljaricu objašnjava zbog čega su u MORT-u više od godinu od građana Crne Gore krili podatke o planiranoj urbanizaciji Buljarice, ali ne i zbog čega Vlada u kontinuitetu ulazi u "strateške poslovne aranžmane“ sa pozicije zaštitnika privatnih interesa investitora, a ne zaštitnika javnog interesa i interesa javnosti da zna kako se i pod kojim uslovima prodaju i predaju najvrijedniji crnogorski resursi”, saopštio je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Prema do sada u tajnosti držanom Master planu, u Buljarici je previđena gradnja čak 43 hiljade stanova i vila za prodaju na tržištu.  Taj plan urađen je po željama kompanije CDCIC a koja je jedina dostavila ponudu na tender za prodaju Buljarice koji je Vlada raspisala 12. maja ove godine. 

Ponuda CDCIC-a koju je u ime te firme predala bivša službenica MORT-a Maja Đurović, do u cent se poklapa sa minimalnom kupoprodajnom i cijenom zakupa koju traži crnogorska država. 

"Buljarica trenutno predstavlja brisani prostor, nepokriven detaljnom planskom dokumentacijom, a upravo skrivani Master plan za Buljaricu daje smjernice kako će se iz vizure investitora, odnosno njegovih profitnih interesa, taj prostor razvijati. Kao što je poznato, Vlada je Buljaricu ponudila kroz pravno sporni javni tender, prije nego što je planski detaljno definisala taj prostor, što ide u prilog sumnjama da će se taj prostor naknadno planski definisati u skladu sa željama investitora, a ne onoga što je javni interes ove države. Nažalost, taj scenario je mnogo puta viđen u stvarnom životu, upravo zahvaljujući činjenici da ministar Gvozdenović i njegovo minstarstvo ne samo da ne saopštavaju ključne informacije o velikim projektima, već ulažu i značajne napore u manipulaciju crnogorske javnosti”, kazao je Milovac.

Planska dokumentacija do sada bila dio ugovora koju Vlada mora odraditi po želji investitora

Milovac je istakao da Master plan pokriva period razvoja Buljarice u narednih 20 godina i "svakako nadilazi period trajanja postojeće planske dokumentacije i u tom smislu predstavlja veoma znakovit pokazatelj kako se dalje može razvijati Buljarica".

"Obaveze Vlade po pitanju planske dokumentacije su najčešće sastavni dio ugovora o zakupu i prodaji neke lokacije i njima je precizno definisano šta Vlada mora 'odraditi' kada je u pitanju stvaranje uslova za realizaciju pojedinih investicija. Uostalom, slične ugovore smo imali prilike da vidimo kada su u pitanju bili Sveti Stefan ili Kraljičina plaža. Zbog toga se od javnosti i dalje kriju nacrt ugovora o prodaji i zakupu zemljišta na lokalitetu Buljarica, ali i izmijenjene verzije tih dokumenata koje su od strane kajmanskih investitora vraćene Vladi. U interpretaciji Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, informacije kako se i pod kojim uslovima izdaju i prodaju državni resursi je nešto što je potrebno dobro čuvati od očiju javnosti, a upravo je ministar Gvozdenović jedan od vodećih čuvara te tajne”, istakao je Milovac, pozvavši Gvozdenovića i ostale državne činovnike uključene u priču oko Buljarice, da počnu da rade u javnom interesu i građanima saopšte sve relevantne informacije, "umjesto deziformisanja javnosti i ulaganja ogromnog napora u skrivanje ključnih podataka".