Kako je Vlada čašćavala firme

Rokšped kupio podrume u zgradi Vektre za milion, pa ih dva i po mjeseca kasnije dao državi za umanjenje poreza od 1,4 miliona
431 pregleda 3 komentar(a)
zgrada Vektre, Foto: Boris Pejović
zgrada Vektre, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2016. 18:21h

Komisija za naplatu poreskog potraživanja imovinom omogućila je firmi Rokšped da u martu 2014. godine plati 1,4 miliona eura poreskog duga imovinom koju je samo dva i po mjeseca ranije kupila za svega milion eura, piše u izvještaju Državne revizorske institucije Efikasnost naplate poreskog duga imovinom poreskog obveznika.

Izvještaj je pokazao i da je Vlada prihvatila da otpiše dug MMK standardu od 783 hiljade eura za zgradu staru 60 godine, koju je na kraju poklonila Opštini Nikšić i za koju vještak predlaže rušenje kao najekonomičnije rješenje.

Takođe Vlada je Ibon grupi otpisala 390 hiljada obaveza za plac od 293 kvadrata i zgradu u ruševnom stanju.

Dug Rokšpeda na kraju 2012. godine iznosio je 2,1 milion eura na osnovu neplaćenih akciza na uvezene cigarete. Dio duga plaćen je u martu 2014. podrumskim prostorijama zgrade Vektre ukupne površine 2.278 kvadrata, koje su procijenjene na 1,4 miliona eura ili 622 eura po kvadratu.

Državna revizorska institucija je navela da je Rokšped te nekretnine kupio 19. decembra 2013. za 1.006.240 eura, a ugovor sa vladinom komisijom zaključen je 3. marta 2014. o prenosu te nekretnine na ime duga od 1.418.163 eura.

Nije navedeno na osnovu čega je procijenjeno da je vrijednost nekretnine za samo dva i po mjeseca povećana za 40 odsto. Članovi komisije, između ostalih, bili su predstavnici Ministarstva finansija i Direkcije za nekretnine koji su morali imati uvid u prethodni kupoprodajni ugovor. Izvještaj o procjeni vrijednosti ove nekretnine sačinjen je 29. januara 2014.

"U trenutku obilaska od strane ovlašćenog procjenjivača poslovni prostori nijesu bili u funkciji. Nedostaci prostora su što se nalaze u suterenu, ispod prohodnog dijela trga, pa je moguć prodor vlage, ima malo prirodne svjetlosti i nema sistema za klimatizaciju”, navedeno je u Izvještaju DRI.

Nakon adaptacije u te kancelarije u julu 2014. godine uselilo je nekoliko službi različitih ministarstava i Uprave za inspekcijske poslove.

Kompanija MMK standard, u većinskom vlasništvu biznismena Ranka Jovovića, na kraju 2012. godine imala je dug od 2,3 miliona eura za poreze i doprinose na zarade zaposlenih. Dio duga od 783,5 hiljade eura plaćen je u junu 2014. prostorom od 1.950 kvadrata u zgradi Desetka u Nikšiću, izgrađenoj 1956. godine, koji je procijenjen na taj iznos ili 401 euro po kvadratu.

Prema podacima Monstata iz 2014. prosječna cijena stana novogradnje u Nikšiću iznosila je 561 euro po kvadratu. Plac na kojem je izgrađena zgrada je u državnom vlasništvu.

Tu zgradu gradila je bivša Željezara za svoje radnike. MMK standard, bivši društveni standard Željezare, je dobio tu zgradu nakon podjele za Željezarom.

Prema procjeni ovlašćenog službenika zgrada se nalazi u lošem stanju i potrebna je kompletna adaptacija što bi koštalo 600 hiljada eura. On predlaže i da se zbog atraktivnosti lokacije razmotri varijanta rušenja i izgradnje novog stambeno-poslovnog objekta. Vlada je u maju ove godine zgradu u kojoj živi 30-tak porodica prepisala Opštini Nikšić bez naknade.

MMK standard je i drugi dio duga od 842 hiljade eura platio bivšom imovinom Željezare koji obuhvata plac od 6.660, više starih poslovnih zgrada od ukupno 1.512 kvadrata i garažom od 217 kvadrata.

Ibon kupio jeftino od MUP-a, pa skuplje prodao Vladi za dug

Firma Ibon group iz Nikšića imala je na kraju 2012. godine poreski dug od 243 hiljade eura. Taj dug plaćen je nekretninom u Ulici narodnih heroja koju čine plac od 293 kvadrata i na njemu izgrađena stara zgrada sa ukupno 432 kvadrata.

Nekretnina je ukupno procijenjena na 390 hiljada eura, a razlikom od 147 hiljada eura bi bile umanjene buduće obaveze Ibona. DRI u izvještaju navodi da je to u suprotnosti sa uredbom Vlade u kojoj piše da se na ovaj način mogu platiti samo obaveze nastale do 31. 12. 2012. godine.

U izvještaju procjenitelja je navedeno da je "objekat u jako lošem stanju, na granici devastacije i zahtijeva potpunu rekonstrukciju, čija isplativost bi mogla da se sagleda tek nakon izrade projekta rekonstrukcije". On je dao napomenu da je velika vjerovatnoća da je najekonomičnije rješenje rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog stambeno -poslovnog centra.

Ibon grupa je ovu nekretninu, sa još dva dodatna poslovna prostora od ukupno 252 kvadrata i garažom od 183 kvadrata, kupila od Ministarstva unutrašnjih poslova 2007. godine za ukupno 230,4 hiljade eura. To znači da je firma za devet godina plaćajući porez na ovaj način zaradila 160 hiljada eura, a još joj je ostalo 252 kvadrata poslovnog prostora i garaža od 183 kvadrata.

Bonus video: