Zbog namještaljki tužiće Vladu u EU

Konzorcijum Haider extrem energy traži od Vlade da mu omogući da završi male hidroelektrane Bistrica i Bjelojevićka
259 pregleda 0 komentar(a)
Elektrana, Bjelojevićka rijeka, Foto: Jadranka Ćetković
Elektrana, Bjelojevićka rijeka, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.10.2016. 14:27h

Konzorcijum Haider extrem energy (HEE) traži od Vlade da mu omogući da završi male hidroelektrane (mHE) na rijekama Bistrica i Bjelojevićka, u suprotnom će pravdu tražiti i kod sudova EU.

Izvršni direktor HEE Dragomir Bulajić navodi da vođenjem izviđaja u Specijalnom tužilaštvu, konzorcijum koristi posljednju mogućnost rješavanja problema u pravnoj proceduri u Crnoj Gori.

„Na osnovu člana 40 koncesionih ugovora za vodotoke Bistrica i Bjelojevićka pravdu ćemo tražiti i kod EU sudova“, rekao je Bulajić „Vijestima“.

HEE je, zbog raskida koncesionog ugovora za Bistricu i Bjelojevićku, podnio tužbu i krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu, protiv ministarstava ekonomije i održivog razvoja i turizma, većeg broja odgovornih pojedinaca zbog zloupotrebe položaja. Ovim procesom obuhvaćena je i Tenderska komisija Ministarstva ekonomije.

Vlada je na sjednici 6. oktobra ove godine odlučila da potpiše koncesione ugovore za vodotok Bistrica sa konzorcijumom BCE Podgorica (tri člana, BP Hydro Power Podgorica 98%, Normal company Podgorica 1% i Eucon Samobor 1%), a za vodotok Bjelojevićka sa konzorcijumom Hydro Bjelojevićka Podgorica (tri člana Čelebić 54%, Stefan Savić 45% i Synergy Podgorica 1%).

„Odluke potpisuje Vlada, a koncesione ugovore ministar ekonomije. Dati su i rokovi realizacije ovih odluka, ne pominjući da postoji konzorcijum HEE, koji ima potpisane ugovore“, kaže Bulajić.

On upozorava da se prirodni resursi ne koriste na način kako je to kroz zakone regulisano u EU, a trajno će se izgraditi hidroenergetski objekti, koji će svoju ekonomsku opravdanost imati samo ukoliko se značajno poveća cijena električne energije iz obnovljivih izvora, koju će građani Crne Gore plaćati svojim mjesečnim računima.

„Gotovo je sigurno da na osnovu dosadašnjeg iskustva koje imamo u Crnoj Gori, da prihvatanje ovakvog koncepta, a to je da HMZCG daje Ministarstvu ekonomije hidrološke podatke iza kojih ne stoje (ne postoji dugi niz osmatranja na bilo kojoj rijeci ili vodotoku), a Ministarstvo bez utemeljenja i tehničkog autoriteta, raspisuje javni oglas za dodjelu koncesija. Zato se na javne oglase javljaju dirigovane kompanije i bez učešća stranih i domaćih (recimo EPCG) referentnih kompanija. Nije jedini razlog neučešća stranog kapitala, trenutni finansijski status Crne Gore, nego i nesigurnost u tačnost ponuđenih važnih podataka (hidroloških i mogućnost priključka u energetski sistem)“, navodi Bulajić.

HEE je napravio komparaciju između onoga što je uložio do sada i što nije omogućeno da urade 2013. i što će uraditi novi investitori.

„Ovaj investitor (dva konzorcijuma), koje je proizvela Vlada nastao je dirigovanim odlukama, kroz raspisane tendere i sjednicu Vlade”, tvrdi Bulajić.

HEE je, kako navodi, do danas investirao, van pripremnih radova, na vodotoku Bistrica i na vodotoku Bjelojevići, 147.000 eura, a nedavanjem saglasnosti spriječen je da investira dodatnih 1,8 miliona eura.

Podsjeća da prema odluci Vlade u toku izgradnje mHE Bistrica konzorcijum BCE Podgorica će na vodotoku Bistrica, pored izgradnje male hidroelektrane Bistrica, uložiti i 93.400 eura.

Konzorcijum Hydro Bjelojevići na vodotoku Bjelojevići, pored izgradnje malih hidroelektrana Bjelojevići 1 i 2, uložiće i 20.315 eura.

“Znači dva konzorcijuma će u toku gradnje malih hidroelektrana dodatno investirati 113.715 eura”, rekao je Bulajić.

Naglašava da je razlika, u odnosu na ulaganja HEE, 1.833.295 eura.

Navodi da su potpisani koncesioni ugovori sa HEE Sarajevo i tehnička rješenja hidroenergetskih objekata, koje je izradila kompanija eXtrem inžinjering Sarajevo za oba vodotoka obezbjeđuje u budžet Crne Gore godišnje 937.600 eura.

“Koncesionim ugovorom sa BCE Podgorica koje je bez tehničkog rješenja hidroenergetskih objekata za vodotok Bistrica, obezbijediće se u budžet Crne Gore godišnje 113.600 eura”, kazao je Bulajić.

Dodaje da će se koncesionim ugovorom sa konzorcijumom Hydro Bjelojevići, koji je takođe bez tehničkog rješenja, obezbijediti u budžet Crne Gore godišnje 40.800 eura.

“Znači ukupno 154.400 eura. Razlika je 783.200 eura (godišnji gubitak za budžet Crne Gore). Konačno gubitak u budžet za 30 godina za oba vodotoka (Bistrica i Bjelojevići) biće 23.460.000 eura. To znači da će umjesto 28.128.000 eura u budžet biti uplaćeno 4.632.000 eura”, naveo je Bulajić.

Upozorava i na moguće pravne posljedice, koje će nastati ukoliko se realizuju odluke sa sjednice Vlade od 6. oktobra.

“Upozoravamo oba konzorcijuma na zajedničko učešće u otimanju važećih koncesionih ugovora, koje Vlada ima sa HEE Sarajevo”, rekao je Bulajić.

Hydro će od potrošača dobiti 92 miliona

Bulajić kaže da je prema potpisanim koncesionim ugovorima iz 2008. HEE Sarajevo trebalo samostalno da prodaje električnu energiju na svjetskom tržištu.

“Znači, nećemo opterećivati crnogorskog potrošača da plaća skupu struju iz obnovljivih izvora, a bićemo u obavezi plaćanja prema budžetu Crne Gore, koje su jasno definisane aneksom koncesionih ugovora u iznosu od 937.600 eura na godišnjem nivou odnosno 28.128.000 eura u toku koncesionog perioda”, naveo je Bulajić.

Naglašava da crnogorski potrošač neće plaćati struju već potrošači iz EU.

“Ukoliko se i pored upozorenja otmu potpisani ugovori i konzorcijumi BCE Podgorica i Hydro Bjelojevići izgrade planirane hidroelektrane, crnogorski potrošač će platiti godišnje 3.090.420 eura sa tendencijom rasta u visini od 10 % godišnje ili 92.826.240 eura u vrijeme trajanja koncesije”, navodi Bulajić.

Bonus video: