BIVŠI SEKRETAR NJEMAČKE LIGE ZA ZAŠTITU PRIRODE

Rošajzen: Na Perućici ne gradite elektrane

„Sada podržavam održivi razvoj u Crnoj Gori i susjednim balkanskim zemljama. Nakon nekoliko putovanja prilično sam upoznat sa političkom, ekonomskom i posebno ekološkom situacijom u zemlji. To je razlog za moje pismo u vezi sa predviđenom izgradnjom devet malih hidroelektrana (HE) na rijeci Perućici“, naveo je Rošajzen
55 pregleda 1 komentar(a)
Perućica, Foto: NVO Perućica
Perućica, Foto: NVO Perućica
Ažurirano: 20.10.2016. 18:31h

Sliv rijeke Perućice, gdje je planirana gradnja devet malih elektrana (mHE), trebalo bi proglasiti zaštićenim područjem u skladu sa EU Direktivom o zaštiti prirodnih staništa faune i flore, smatra bivši generalni sekretar Njemačke lige za zaštitu prirode i okoline (Deutscher Naturschutzring) Helmut Rošajzen.

On je uputio pisma šefu Delegacije EU u Podgorici Aviu Oravu i ministrima ekonomije i održivog razvoja i turizma Vladimiru Kavariću i Branimiru Gvozdenoviću u vezi sa gradnjom mHE u slivu rijeka Perućice.

Rošajzen ministre poziva da ne odobre i ne podrže izgradnju mHE i da se pobrinu za pravilnu procjenu uticaja na okolinu.

U pismu Oravu navodi da bi bilo dobro ako je o ovom pitanju razgovarao sa predstavnicima Vlade Crne Gore, posebno pred otvaranje poglavlja 27 - životna sredina i klimatske promjene.

Podsjeća da je bio generalni sekretar Njemačke liga za zaštitu prirode i okoline, federacije gotovo 100 njemački ekoloških organizacija sa više od pet miliona pojedinačnih članova u periodu 1980-2014.

„Sada podržavam održivi razvoj u Crnoj Gori i susjednim balkanskim zemljama. Nakon nekoliko putovanja prilično sam upoznat sa političkom, ekonomskom i posebno ekološkom situacijom u zemlji. To je razlog za moje pismo u vezi sa predviđenom izgradnjom devet malih hidroelektrana (HE) na rijeci Perućici“, naveo je Rošajzen.

Smatra da bi izgradnja mHE divlju rijeku od 14 kilometara pretvorila u uzemljene cijevi i uništile bi se zaštićene vrste i njihova staništa.

„To nije u skladu sa Direktivom o zaštiti prirodnih staništa faune i flore i Okvirnom direktivom o vodama. Prema propisima EU potrebna je odgovarajuća procjena uticaja na okolinu“, upozorava Rošajzen. Predstavnici NVO „Perućica“ Milan Kastratović i Milutin Kočanović podnijeli su nedavno vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, ministra ekonomije Kavarića i više državnih funkcionera. Oni od VDT-a traže da “spriječi očigledan kriminal”, prilikom odobrenja izgradnje mHE Bradavac u slivu Perućice i Mojanske.

Odobrenje za izgradnju dobio je Igor Mašović, brat gradonačelnika Andrijevice.

Prijava je podnijeta i protiv direktora Direktorata za energetiku Miodraga Čanovića, sekretara Ministarstva ekonomije Igora Noveljića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića, njegovog pomoćnika Ilije Radovića i biologa iz Agencije Emira Redžepagića. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije rekli da na vodotoku Perućica još nijesu date koncesije, niti je raspisan tender, a da se trenutno pravi izvještaj sa javne rasprave na Nacrt koncesionog akta na koji nije stigla nijedna primjedba i sugestija od ove NVO.

Biodiverzitet sa zaštićenim vrstama

Rošajzen navodi da Perućica teče kroz planinske predjele Prokletija i Komova, što je jedan od najljepših pejzaža na Balkanu.

„Biodiverzitet rijeke Perućica i okoline je vrlo bogat. Naći ćete zaštićene vrste kao što su vidra, slijepo kuče, ris, dvije vrste zmije smuk, slijepi miš, veliki tetrijeb, orao krstaš“, kazao je Rošajzen.

Preporučujemo za Vas