Akcionari Eurofonda ne žele odugovlačenja

Plan Eurofonda o isplati akcionara, tvrdi Radonjić, suprotan je zakonu i sadrži niz neistinitih podataka
108 pregleda 0 komentar(a)
Eurofond, Foto: Luka Zeković
Eurofond, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2016. 14:08h

Sudija Privrednog suda Faruk Mušović zakazao je za 19. oktobar novo ročište po tužbi akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond za isplatu i otkup akcija nakon što je Apelacioni sud Crne Gore presudio da je rješenje o prekidu ovog sudskog postupka bilo nezakonito.

Apelacioni sud je utvrdio, takođe, da inicijativa Eurofonda podnijeta Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o investicionim fondovima ne predstavlja prethodno pitanje za donošenje odluke o isplati nesaglasnih akcionara.

“Apelacioni sud je spriječio pokušaj Eurofonda i njegovih punomoćnika da na neodređeno vrijeme prekinu postupak i izbjegnu donošenje odluke o isplati nespornih potraživanja nesaglasnih akcionara. U skladu sa važećim odredbama Zakona o investicionim fondovima otkupna cijena akcija iznosi oko 0,14 eura, a koju cijenu Eurofond ne prihvata, uprkos činjenici da je ista utvrđena upravo na osnovu mjesečnih izvještaja koje je sam Eurofond dostavljao Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV)”, kazao je “Vijestima” Pavle Radonjić, punomoćnik većeg broja nesaglasnih akcionara koji su tužili Eurofond.

On je dodao da Eurofond sada tvrdi da je tu vrijednost “pogrešno utvrdio”.

“Sada se postavlja pitanje da li je fond takve greške pravio i u svojim ostalim aktivnostima i kakve posljedice takve greške mogu imati na akcionare fonda, te kome ovakvo stanje u fondu odgovara. U međuvremenu, KHOV je naložila fondu i društvu za upravljanje (DZU) pod prijetnjom oduzimanja dozvole za rad društvu, izradu plana isplate nesaglasnih akcionara”, podsjetio je Radonjić.

Plan fonda je, kako dodaje, suprotan Zakonu o investicionim fondovima i sadrži niz neistinitih podataka i nerealno je očekivati da će ga bilo ko od nesaglasnih akcionara prihvatiti.

Ostaje da se vidi, kako Radonjić napominje, da li će KHOV iskoristiti ovlašćenja i sankcionisati postupanje Eurofonda i konstantno kršenje imperativnih zakonskih obaveza.

“Takođe ostaje da se vidi da li će sudija Mušovic dozvoliti da Eurofond i njegovi punomoćnici nastave sa dosadašnjom praksom zloupotrebe procesnih ovlašćenja i odugovlačenja postupka ili će postupak sprovesti u skladu sa zakonom”, zaključio je Radonjić.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara, a fondom već 15 godina gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Plan izmirenja obaveza fonda nije prihvatio nijedan akcionar

Društvo Euroinvest koje upravlja Eurofondom ponudilo je za 160 nesaglasnih akcionara, umjesto novca, podjelu akcija iz svog portfelja srazmjerno vlasničkom učešću u tom fondu. “Vijestima” je u fondu potvrđeno da ovakav plan izmirenja obaveza nije prihvatio nijedan nesaglasni akcionar.

U DZU smatraju da je ovakav Plan isplate obaveza akcionarima bio najprihvatljivije i fer rješenje za sve zainteresovane strane: DZU, fond, nesaglasne akcionare, kao i za akcionare koji su ostali u fondu.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 14 odsto fonda, tražili su još u decembru 2014, da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura. Prema dostupnim podacima samo sa jednim i to pojedinačno najvećim malim akcionarom DZU Euroinvest je postigao vansudsko poravnanje.

Bonus video: