Budžet EKIP-a preko četiri miliona eura

Na zarade i ostala primanja zaposlenih RAE će potrošiti 945,94 hiljade što je 1,38 odsto manje nego ove godine
72 pregleda 1 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2016. 18:46h

Regulatorne agencije (za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, nadzor osiguranja, elektronske medije, ljekove i energetiku) planirale su naredne godine prihode od ukupno 9,08 miliona eura, pokazuju njihovi finansijski planovi za 2017.

Najviše novca regulatori će potrošiti na bruto zarade zaposlenih i članova odbora direktora.

Najveći budžet ima Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), na čijem je čelu Zoran Sekulić, koja je planirala prihod od 4,53 miliona eura. To je 1,19 odsto više u odnosu na ovu godinu. Naknada za regulaciju i nadzor čini 54,69 odsto ukupnih prihoda EKIP-a (2,37 miliona).

Na rashodnoj strani EKIP-a planiran je trošak od 4,43 miliona eura od čega se najviše odnosi na bruto zarade zaposlenih i članova Savjeta (1,19 miliona eura).

“Planirane bruto zarade su smanjene u odnosu na ovu godinu zbog primjene Zakona o zaradama u javnom sektoru,” navodi se u finansijskom planu EKIP-a koja će imati i 70.000 eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) projektovala je budžet na 1,44 miliona eura. U ukupnim prihodima najveće učešće imaju prihodi od godišnjih naknada za korišćenje izdatih licenci i za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema (1,42 miliona eura).

Na zarade i ostala primanja zaposlenih RAE će potrošiti 945,94 hiljade što je 1,38 odsto manje nego ove godine. Objašnjeno je da je plan zarada zasnovan na pretpostavci da će zaposlenih biti 34.

“Prema zakonu evidentno je da su poslovi Agencije prošireni novim obavezama i ovlašćenjima što iziskuje promjene organizacione strukture i povećanje broja zaposlenih. Planirano je da se formira posebna organizaciona jedinica - stručna služba za regulaciju gasa, kao i izvršenje obaveza koje su propisane novim Zakonom o komunalnim djelatnostima”, navodi se u planu.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) imaće budžet od 1,34 miliona eura i on se puni najveći dijelom od naknade za izdavanje dozvola za ljekove. Po tom osnovu očekuje se prihod od 620 hiljada eura.

CALIMS će u narednoj godini zapošljavati 43 radnika na čije će bruto zarade potrošiti 804,24 hiljade eura, dok su naknade za članove upravnog odbora projektovane na 23,73 hiljade eura

Agencija za nadzor osiguranja (ANO) ukupno je planirala 839,43 hiljade eura prihoda, a najviše od godišnje naknade za nadzor tržišta u iznosu od 783,76 hiljada eura. Na rashode je planirano da se potroši 837,25 hiljada od čega na bruto zarada zaposlenih 495 hiljada. Za naknade članovima Savjeta planirano je da se potroši 17 hiljada.

ANO ima i posebni fond za pomoć zaposlenima za rešavanje stambneih pitanja u koji usmjerava pet odsto ukupnih prihoda što je oko 42 hiljade eura.

AEM će uzeti kredit da riješi pitanje poslovnog prostora

Agencija za elektronske medije ( AEM ) planirala je prihod od 939,23 hiljade eura u kojem najveće učešće imaju naknade za pružanje audio-vizuelnih medijskih (AVM) usluga. One čine 62,9 odsto svih prihoda AEM -a.

U AEM -u su objasnili da planirani prihodi od naknada po osnovu izdatih odobrenja za pružanje AVM usluga omogućavaju da se u cjelini pokriju planirani rashodi što je cilj njihovog finansijskog poslovanja.

Prema planu rashodi su 925,37 hiljada i oni su za 13,96 hiljada niži od prihoda. Najviše novca sa rashodne strane potrošiće se na bruto zarade zaposlenih - 460 hiljada, dok će za bruto naknade članovima Savjeta biti izdvojeno 97, 64 hiljade.

AEM navodi da nijesu riješili pitanje poslovnog prostora i da im Vlada u tom dijelu nije pomogla, te da namjeravaju da se kreditno zaduže i adaptiraju postojeći prostor u narednoj godini.

Bonus video: