"Da pokrene krivični postupak o prodaji DKP"

“Stečajni upravnik nije obavijestio zainteresovana lica o prodaji imovine najmanje 20 dana prije objave oglasa”
0 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2016. 17:17h

Direktor Udruženja manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Žarko Knežević pozvao je specijalnog tužioca Milivoja Katnića da što hitnije preduzme mjere za pokretanje krivičnog postupka u vezi sa spornom kupoporodajom imovine bivšeg DKP-a kompaniji Zetagradnja. Imovina bivšeg DKP-a prodata je prije šest i po godina za oko 13,2 miliona eura, a akcionari su izgubili akcije.

“Na zaključivanje ugovora nije se dugo čekalo. Ipak je stečajni upravnik (Veselin Raičević), za svaki slučaj, nacrt Ugovora dostavio na izjašnjavanje stečajnom sudiji Draganu Rakočeviću, tadašnjim ministrima ekonomije Branku Vujoviću, poljoprivrede Milutinu Simoviću, finansija Igoru Lukšiću i gradonačelniku Miomiru Mugoši. Pošto su, kako kaže stečajni upravnik, ovi 'iznad njeg' bili saglasni sa nacrtom, ugovor je u istom obliku potpisan 21. juna 2010, iako sadrži sve elemente zelenaškog ugovora u smislu čl. 135 stav 1 Zakona o obligacionim odnosima”, tvrdi Knežević u pismu.

On kaže da prema članu 10 osnovnog Ugovora prodavac odobrava kupcu efektivne troškove nastale isplatom rata prije primopredaje nepokretnosti, a koji se odnose na kamate obračunate na puni iznos namjenskog kredita u visini od 8 odsto godišnje, od isplate prve rate pa sve do ulaska kupca u posjed nepokretnosti. On podsjeća da je kupcu priznat iznos od 700 hiljada eura za rušenje građevinskih objekata koje je kupio, kao i da je aneksom produžen rok za predaju nekretnina uz naknadu od 98 hiljada eura za svaki mjesec kašnjenja ili 1.176.000 eura godišnje.

Knežević je naveo i da raspisivanje tendera nije bilo u skladu sa Zakonom o insolventnosti privrednih društava, jer stečajni upravnik nije obavijestio zainteresovana lica o prodaji imovine najmanje 20 dana prije objave oglasa, kao i da nije zakonit ugovor koji sadrži uslove koji nisu predviđeni javnim oglasom.

Privredni kriminal dobio zaštitu u parlamentu preko Pajovića

Knežević je istakao “da privredni kriminal može dobiti zaštitu u parlamentu”, i da je to “potvrđeno na vanrednoj sjednici od 5. septembra”, kada je trebalo da se raspravlja o izvještaju Anketnog odbora koji se odnosio na prodaju imovine DKP-a, ali su DPS i satelitske partije to spriječile.

“Ali je rasprava spriječena tako što je dekretovani predsjednik Darko Pajović stavio na glasanje već utvrđeni predlog zaključaka nadležnog skupštinskog tijela, znajući da svaki njegov predlog mora biti usvojen, inače, pade Vlada a on izgubi funkciju. Naravno da je svako glasao prema svom obrazu. Ipak se taj izvještaj našao u tom tužilaštvu i o njemu neće odlučivati političke partije i oni poslanici koji ne znaju što znači ustavna norma da poslanik ima obavezu da poslaničku funkciju obavlja profesionalno”, dodao je Knežević.

Bonus video: