KO JE SVE POVEZAN SA PROJEKTOM ZA PREUZIMANJE BULJARICE

Bivša Gvozdenovićeva službenica nudi milione sa Kariba

Đurovićeva je, prema podacima Centralnog registra tada upisana kao izvršna direktorka firme "Buljarica Bay". Na toj poziciji je i danas
416 pregleda 130 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Podgoričanka Maja Đurović, koja je ispred kompanije "CDC International Corporation" (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva predala milionsku ponudu za kupovinu i zakup pet miliona kvadrata zemljišta na Buljarici, donedavno je bila službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ova bivša saradnica ministra Branimira Brana Gvozdenovića je iz ministarstva otišla 2014. godine.

Te iste godine je CDCIC, zbog projekta na Buljarici, osnovala podgoričku kompaniju "Buljarica Bay".

Đurovićeva je, prema podacima Centralnog registra tada upisana kao izvršna direktorka firme "Buljarica Bay". Na toj poziciji je i danas.

Na Linkedin profilu Đurovićeve, piše da je u ministarstvu bila zadužena za implementaciju i monitoring investicionih tokova u turizmu, turističku valorizaciju zaštićenih objekata prirode i vrednovanje ekonomskih koristi i pružanje stručnih mišljenja za urbanističke planove u Strategiji razvoja crnogorskog turizma.

Bila je i članica komisije za klasifikaciju hotela i drugih turističkih objekata, ali i radne grupe koja je davala stručno mišljenje o građevinskim dozvolama za hotele.

Đurovićeva nije odgovarala na pitanja u vezi sa projektom Buljarica novinara Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) poslata preko jedinog poznatog kontakta društvene mreže.

Osoba sa njenim imenom i prezimenom vodila se kao menadžerka projekta "Konvencija žena Zapadnog Balkana - Ona je tu", u organizaciji Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića.

Đurovićeva nije potvrdila ni demantovala da je bila angažovana na tom projektu, čija je programska direktorka bila Emina Kolarević, ćerka advokatice Ane Đukanović, sestre premijera Mila Đukanovića. Prema izvještajima štampe, Đukanovićeva se pominjala kao zastupnica investitora za Buljaricu i navodno je bila na pregovorima oko prodaje imovine. 

U javnosti je ranije predstavljano da je za investiranje u Buljaricu zainteresovana renomirana kompanija istog imena CDCIC iz Katara, međutim ponudu je poslala firma sa Kajmanskih ostrva. 

Prema dokumentima tenderske komisije, CDCIC je registrovana kao of-šor firma na Kajmanskim ostrvima 2. septembra 2004. godine. Njen direktor i pravni zastupnik je Khalil Boutros Al Sholy. Podataka o vlasniku te kompanije nema.

Javni poziv za valorizaciju Buljarice objavljen je 12. maja, a izmjene poziva 14. maja. Ponuđeno je na prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta po početnoj cijeni od 108 miliona eura ili prosječno 22 eura po kvadratu. Dio oglasa je i zakup 533 hiljade kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra, kao i 585 hiljada kvadrata akvatorijuma.

Kompanija CDC International Corporation sa Kajmanskih ostrva ponudila je za kupovinu 4,8 miliona kvadrata zemljišta u Buljarici 108 miliona eura ili oko 22 eura po kvadratu, zakupninu od 2,06 eura po kvadratnom metru godišnje za dio obale u zoni morskog dobra i 1,77 eura po kvadratnom metru akvatorijuma godišnje.

Finansijska ponuda CDCIC, se u cent poklapa sa onim što je Vladina komisija tražila kao minimalnu cijenu u okviru kvalifikacionih uslova.

Pravni zastupnik Tenderske komisije advokat Nikola Martinović preporučio je komisiji da zatraži dodatnu dokumentaciju ili da odbaci ponudu.

On je u izvještaju o pregledu dokumentacije ponude konstatovao da je ponuđač dao ponudu po uslovima koje je sam postavio i zahtjevima koji nijesu bili dio tenderske procedure, oba ugovora su značajno izmijenjena i nijesu data u elektronskom obliku, te da garancija ponude ne odgovara  garanciji iz tenderske procedure.

Martinović je konstatovao da je ponuđač samoinicijativno dostavio dokument koji nije bio dio tenderske dokumentacije, a kojim je predviđeno izdavanje državne garancije za obezbjeđenje svake štete ili gubitka koji ponuđač može pretrpjeti ako Vlada prekrši ugovor.

"Predviđeno je da u slučaju da planovi koje Vlada  treba da podnese ponuđaču na odobrenje ne budu odobreni od strane ponuđača ili treće strane, Vlada ima obavezu da  isplati iznos od 10 miliona eura,  kao i 50 hiljada za svaki dan kašnjenja u izdavanju građevinske dozvole", navodi Martinović.

Advokat je konstatovao da je bankarska garancija iz USB banke drugačija od one tražene tenderom, te da nije vidio da je njen nacrt potpisan i pečatiran.

Ministar finansija Raško Konjević kazao je da Savjet za privatizaciju želi da na elektronskoj sjednici iza zatvorenih vrata usvoji ovu sumnjivu ponudu, a da članovi Savjeta ne mogu postavljati pitanja članovima tenderske komisije.

Firma bila na adresi Ane Kolarević

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) firma "Buljarica Bay" registrovana je 16. septembra 2014. godine na adresi Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 149 u Podgorici.

Na toj istoj adresi nalazi se i advokatska kancelarija premijerove sestre Ane Đukanović. Ta adresa promijenjena je 18. jula ove godine.

Kao nova adresa kompanije "Buljarica Bay" upisan je Bulevar Džordža Vašingtona br. 3/22. Interesantno je da se do danas osnivački kapital te podgoričke firme nije promijenio i on iznosi jedan euro.