Pejović : Za preostalih sedam miliona pitajte Privredni sud

„Kada govorimo o KAP-u danas, govorimo u kontekstu novih šansi i mogućnosti za to preduzeće, sve one koji za njega rade i čitavu crnogorsku privredu“
0 komentar(a)
Obilazak elektrolize, Foto: Zoran Đurić
Obilazak elektrolize, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.10.2016. 16:05h

Vlasnik Uniproma, kompanije koja već nekoliko godina gazduje imovinom Kombinata aluminijuma u stečaju, Veselin Pejović odgovarajući na pitanje “Vijesti” kada će uplatiti preostalih sedam miliona eura za imovinu KAP-a, kazao je da za to moramo “obratiti Privrednom sudu, njegovom predsjedniku i stečjnom upravniku, kada regulišu imovinsko-pravne i još neke sporne odnose”.

Tokom današnje posjete ministra ekonomije Vladimira Kavarića Unipromovoj proizvodnji aluminijuma u Podgortici, glavni rukovodilac Nebojša Dožić kazao je da svaki dan proizvedu oko 100 tona aluminijuma, a Veselin Pejović da je mjesečna proizvodnja 3.200 tona, i da će od marta naredne godine iznositi 5.200 tona mjesečno.

Potpisan je Ugovor sa engleskom firmom Bawtry Carbon International Limited potpisan na deset godina za kompletnu isporuku materijala neophodnih za rad ćelija, a iz Češke dobijaju opeke.

Pejović je nazvao “praznim pričama” da će KAP biti izrezan u staro gvožđe i da ta kompanija neće funkcionisati.

Ministar ekonomije je kazao da remont serije B u Elektrolizi koji je juče obišao predstavlja dugoročni potencijal i budućnost za ovu fabriku, koja je dokazala, kako je istakao, da može da funkcioniše bez ikakvih davanja iz budžeta.

„Kada govorimo o KAP-u danas, govorimo u kontekstu novih šansi i mogućnosti za to preduzeće, sve one koji za njega rade i čitavu crnogorsku privredu“, naglasio je Kavarić.

Pejović najavljuje da će do marta naredne godine biti u pogonu svih 263 proizvodnih ćelija.

„Radimo i na još dva pogona, sa kojima očekujemo da ćemo još uposliti 300 radnika“, dodao je Pejović uz napomenu da sadašnji ugovor o isporuci struje ističe u martu 2017. a da rade na tome da se sa istim dobavljačem potpiše ugovor i za naredne tri godine.

Pejović je, najavio takođe planove sa austrijskom austrijskom kompanijom za dva pogona prerade aluminijuma, koji bi trebalo, kako tvrdi, da budu otvoreni do kraja naredne godine.

„Biće mi zadovoljstvo da se tada okupimo i da vidite da smo i taj plan ispoštovali kao i za sve projekte u koje smo ušli“, naveo je on.

Predstavnik kompanije Bawtry Carbon International Limited, Karl Hamilton saopštio je da su ponosni na partnerstvo sa Unipromom, u obezbjeđivanju ugljeničnih proizvoda.

“Ono što će Bawtry Carbon raditi u ovom partnerstvu je pružanje tehničke pomoći kako bi bili sigurni da razmještene ćelije rade efikasno. Jednom kada se instalira 135 ćelija, Bawtry će nastaviti snabdijevanje i to kontinuirano”, dodao je Hamilton.

Uniprom je preuzeo upravljanje aluminijumskom proizvodnjom u Podgorici od 19. jula 2014. godine. Pejović je za imovinu KAP-a u stečaju isplatio 21 milion eura, a ostavio je, kako je ranije izjavio, rezervisano na računu u banci sedam miliona sve dok stečajni upravnik i sudija ne oslobode dio imovine KAP-a u stečaju.

Na pitanje „Vijesti“ zašto je tokom svog izlaganja pet puta izgovorio riječ KAP iako je u posjeti kompaniji Uniprom koja organizuje aluminijumsku proizvodnju sa imovinom koju je KAP u stečaju prodao, ministar Kavarić je odgovorio da je to moguće reakcija i posljedica emocija, koje svi imamo, budući da KAP postoji od 1974. godine.

„Mi se danas nalazimo u Unipromovoj firmi koja se zove Kombinat aluminijuma, ako sam ja dobro obaviješten“, dodao je Kavarić.

Jučerašnjoj posjeti ministra ekonomije nije prisustvovao stečajni upravnik Veselin Perišić.

Bonus video: