Konjević: Šta može biti povjerljivo u postupku prodaje imovine građana?

"Ne znam zašto se to krije od građana", navodi Konjević
50 pregleda 33 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Filip Roganović
Raško Konjević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.10.2016. 08:55h

Ministar finansija u Vladi Crne Gore i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević poziva Vujicu Lazovića da objavi Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za valorizaciju lokaliteta "Buljarica" sa prilozima - označen stepenom tajnosti "Povjerljivo" koji je Savjetu dostavila Tenderska komisija. Takođe, javno ga poziva da svim građanima stavi na uvid i zaključke čiji je on potpisnik koji su takođe označeni stepenom tajnosti "Povjerljivo" koji su dostavljeni članovima Savjeta elektronskim putem "da se o njima bez mogućnosti dijaloga i postavljanja pitanja izjasne".

"Smatram neodgovornim ponašanjem praksu da se o imovini svih građana, miliona kvadratnih metara na pjeni od mora, vrijednoj stotine miliona eura odlučuje elektronskim putem bez dijaloga i mogućnosti da javnost ima uvid u procedure u svim fazama postupka. Nezabilježena je praksa da se imovina građana prodaje u ovakvoj proceduri kompaniji koja je registrovana na offshore destinaciji bez mogućnosti da stručna javnost i građani budu informisani o tome", navodi se u saopštenju Konjevića.

On dodaje da građani biraju javne funkcionere da njihovom imovinom upravljaju na odgovoran način u javnom interesu, a "ne da je prodaju u procedurama koje su označene stepenom "Povjerljivo".

"Ne znam zašto se to krije od građana. Bez želje da polemišem sa saopštenjima neimenovanog službenika savjeta i tenderske komisije, dovoljno je da potpisnik zaključaka gdin Vujica Lazović skine oznaku tajnosti Povjerljivo, pa neka građani vide ko je u pravu i kako se imovina prodaje, za koliko novca i kome. Ne tražim valjda puno - samo da se materijal objavi i upoznaju gradjani jer se prodaje njihova imovina kompanijama sa egzotičnih ostrva poznatijih u javnosti kao offshore destinacije. Ne znam šta može biti povjerljivo u postupku prodaje imovine svih građana?", zaključuje Konjević.

Bonus video: