O Buljarici iza zatvorenih vrata i prije izbora

Ministar finansija Raško Konjević je objasnio da je tražio redovnu sjednicu iz dva razloga, od kojih je prvi taj što je Sporazumom o prelaznoj Vladi definisano da se o značajnim projektima o kojima se izjašnjava Savjet prije nego se upute Vladi postigne konsenzus.
60 pregleda 16 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.10.2016. 17:16h

Članovima Savjeta za privatizaciju, kojim predsjedava premijer Milo Đukanović, u petak je dostavljena dokumentacija u vezi valorizacije lokaliteta Buljarica i od njih je traženo da se do danas u podne izjasne elektronskim putem o jedinoj ponudi koju je dostavila katarska kompanija CDC International Corporation (CDCIC ).

To je saopštio danas ministar finansija i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević na konferenciji za novinare.

Konjević je kazao da se nije izjasnio tim povodom zato što smatra da se o valorizaciji značajnog resursa ne može odlučivati elektronskim putem, bez mogućnosti da se članovima Tenderske komisije postave pitanja.

"Elektronski je tražena sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije. Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za valorizaciju Buljarice sa prilozima označenim stepenom tajnosti dostavljen nam je u petak. Zatraženo je da se do danas izjasnimo o predlogu dnevnog reda. U elektronskoj komunikaciji zatrazio sam juče ujutro da se umjesto elektronske sjednice održi redovna sjednica savjeta, ali nije mi odgovoreno" kazao je Konjević.

Objasnio je da je tražio redovnu sjednicu iz dva razloga, od kojih je prvi taj što je Sporazumom o prelaznoj Vladi definisano da se o značajnim projektima o kojima se izjašnjava Savjet prije nego se upute Vladi postigne konsenzus.

"Drugi razlog je što javnost treba da se o značajnom pitanju valorizacija ogromnog resursa ne može odlučivati tako što ćemo se izjasniti elektronskim putem bez dijaloga i mogućnosti da se na sjednici Savjeta postavljaju pitanja članovima Tenderske komisije koji su ocjenjivali ponudu kompanije koja je registrovana na of šor destinaciji na Kajmanskim ostrvima. To je neodgovoran pristup i način odlučivanja. Ove stvari se moraju mijenjati i sa više transparentnosti i odgovornosti se mora odlučivati o imovini koja svima pripada" kazao je Konjević.

Katarska kompanija CDC International Corporation (CDCIC ) jedina je dostavila ponudu za valorizaciju Buljarice.

Javni poziv za valorizaciju Buljarice objavljen je 12. maja, a izmjene poziva 14. maja.

Ponuđeno je na prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta po početnoj cijeni od 108 miliona eura ili prosječno 22 eura po kvadratu.

Dio oglasa je i zakup 533 hiljade kvadrata zemljišta u zoni Morskog dobra, kao i 585 hiljada kvadrata akvatorijuma.

Zakup kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra iznosi 2,06 eura godišnje, a za akvatorijum 1,77 eura po kvadratu.

Nije navedeno kako će izabrani kupac platiti kupljeno zemljište, odmah, ili u ratama.

Vlasnici privatnog zemljišta u Buljarici ranije su tvrdili da ih je kao predstavnik katarskog investitora kontaktirala Ana Đukanović, premijerova sestra.

Prostorni plan za šire područje Buljarice radio je Zavod za urbanizam i projektovanje čiji je vlasnik premijerov brat Aco Đukanović.

Predviđena je izgradnja više hotela i velikog broja apartmana i vila, marine i drugih sadržaja.

Bonus video: