Sjekloća odgovorio Upravi pošte: Krijete stvarno stanje u firmi

Sjekloća kaže da istinitost poslovanja Pošte demantuju i podaci Agencije za telekomunikacije
313 pregleda 5 komentar(a)
Stojan Sjekloća, Foto: Arhiva Vijesti
Stojan Sjekloća, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.10.2016. 17:07h

Dugogodišnji rukovodioci Pošte kriju se iza menadžmenta, prikrivajući činjenice o stvarnom stanju u tom državnom preduzeću, ocijenio je član borda direktora Stojan Sjekloća (Demos).

“Oni imaju problem sa činjenicama, a ne sa članom Odbora direktora iz Demosa”, naveo je Sjekloća reagujući na navode menadžmenta da mišljenje sa rezervom revizora ne utiče na istinitost i objektivnost poslovanja.

Prema njegovim riječima, istinitost i objektivnost poslovanja Pošte demantuju i podaci Agencije za telekomunikacije, protiv koje rukovodstvo Pošte godinama vodi neuspješne sudske sporove.

“U suštini, Agencija odbija da plati blizu osam miliona eura naduvenih troškova“, istakao je Sjekloća.

Nepravilnosti u fakturama koje Pošta šalje Agenciji, kako napominje, ističu i angažovani nezavisni revizori.

“Oni u izvještajima pored ostalog navode nepoštovanje ručunovodstvenih pravila koja su definisana Zakonom o poštanskim uslugama i Pravilnikom, da troškovi nijesu alocirani na način koji omogućava pregled prihoda i rashoda za svaku poštansku uslugu. Prikazane razlike između prihoda i rashoda su neobično visoke po pojedinim vrstama usluga“, naveo je Sjekloća.

Uprava Pošte, dodaje, takvimvođenjem računovodstva „dolazi do Ginisovog rekorda, obračunom troška za tri paketa od 10 kg u međunarodnom saobraćaju od 308.952 eura odnosno 102.984 eura po paketu, a isti su pokušali naplatiti od Agencije“.

„Bolji poznavaoci aviosaobraćaja kažu da je jeftiniji džambo džet. Ponderi (ključevi) za raspodjelu indirektnih troškova se ne izračunavaju posebno za svaku godinu. U obračunu neto troškova se ne iskazuju indirektne koristi. Za pojedine godine (2011, 2012, 2013.) dat je samo podatak o trošku komercijalnih usluga“, naveo je Sjekloća.

On je dodao da birokratizovanom i nepotističkom menadžmentu ne odgovara Agencija, ovlašćeni revizori i drugi, pa kako bi im po volji bio član borda iz Demosa.

Zatrijebač više od pet godina nema poštara

Sjekloća je ukazao da Mjesna zajednica Zatrijebač više od pet godina nema poštara.

„Stanovnici su prinuđeni da sami dolaze po poštu ili jedan u ime cijelog sela preuzima istu, riječi su upravnice Dragice Reš, inače, istaknutog člana DPS-a”, istakao je Sjekloća.

Bonus video: