Čivović nije dobio otpremninu, Ministarstvo: Nije na spisku

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović odgovarajući na upit Čivovića, naveo je da je svim radnicima Boksita obavljena isplata u skladu sa dostavljenom dokumentacijom
174 pregleda 2 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2016. 19:07h

Bivši radnik, a danas penzioner Rudnika boksita Rašo Čivović, kojem prije pet godina nije isplaćena otpremnina prema socijalnom programu, koji je ponudila Vlada, dobio je novi odgovor iz Ministarstva ekonomije iz kojeg se može izvesti zaključak da on ni nema pravo na tu naknadu iako godinama tvrdi da je diskrimisan u odnosu na ostale bivše kolege.

“Ministar ekonomije Vladimir Kavarić uporno neće da me primi, a njegovi činovnici prebacuju loptu na Boksite koji im nijesu dostavili dokumentaciju, iako sam to uradio ja. Pitam se zašto ne žele da vide da sam jedini kojem nije isplaćena otpremnina, a da bi se to desilo potrebno je čak osam potpisa među kojima i potpis firme CEAC koja možda više ni ne postoji. Tražim da mi Kavarić lično odgovori, a ne da odgovore potpisuju njegovi pomoćnici”, izjavio je Čivović.

On je sudskim putem, već naplatio dio otpremnine u iznosu od 14,9 hiljada eura od sindikalne organizacije Rudnika boksita koja je izgubila spor, a tvrdi da mu poslodavac i Vlada duguju još 18.000 eura.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović odgovarajući na upit Čivovića, naveo je da je svim radnicima Boksita obavljena isplata u skladu sa dostavljenom dokumentacijom.

U doba kada je drugim bivšim radnicima isplaćena otpremnina Boksitama je upravljao ruski CEAC.

“Od strane izvršnog direktora Rudnika boksita za vas nije dostavljena dokumentacija, a to je bio neophodan uslov kako bi se izvršila uplata dijela sredstava koje su bile obaveza Vlade. Kriterijumi po kojima se određivalo ko mima pravo na otpremnine i u kojem iznosu, bio je posao kadrovske službe društva, pa Ministarstvo ekonomije nije moglo i nije imalo pravo da daje svoje sugestije ili naloge u tom smislu. Socijalni program se ne odnosi na radnike koji su po bilo kom osnovu stekli uslov za penziju, pa ukoliko je to slučaj sa vama onda nemate pravo na otpremninu”, navodi se na kraju odgovora Ministarstva koje je potpiso Kujović.

Čivović napominje, međutim, da mu je među svim bivšim radnicima zakinuto pravo na isplatu otpremnine prije nego što je stekao status penzionera.

Bonus video: