Sedam decenija Radoja Dakića: Planirali tortu da uruče Đukanoviću

"Preuzeo je sve institucije na sebe i svu odgovornost na sebe, ovu ulicu treba nazvati Ulica žrtava tranzicije, Milo Đukanović", kazao je Milan Vukčević, predstavnik povjerilaca "Radoja Dakića"
20 komentar(a)
radnici Radoje Dakić, Foto: TV Vijesti screenshot
radnici Radoje Dakić, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 03.10.2016. 18:31h

Bivši radnici "Radoja Dakića" okupljanjem ispred zgrade Vlade obilježili su 70 godina od osnivanja te nekada velike i poznate fabrike.

Dakićevci od 2009. godine organizuju proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i oko 20 miliona zatezne kamate. Radnici su ispred Vlade donijeli tortu, koju su namjeravali da uruče premijeru Milu Đukanoviću. Nakon što to nisu uspjeli, odlučili su da je daju nekolici njihovih kolega koji danas slave rođendan.

"Teško, teško, pedeset hiljada usta je ostalo gladno kada su našu fabriku, ova država, zatvorila", kazao je Slavko Brajović, bivši radnik "Radoja Dakića".

Bivši radnici, sada povjerioci, više od sedam godina čekaju izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje oko 50 miliona eura. Za sve krive premijera.

"Preuzeo je sve institucije na sebe i svu odgovornost na sebe, ovu ulicu treba nazvati Ulica žrtava tranzicije, Milo Đukanović", kazao je Milan Vukčević, predstavnik povjerilaca "Radoja Dakića"

Radnička je muka pregolema. Dakićevci su čak i tortu donijeli, prisjećajući se šta je simbol propasti naše industrije, nekada proizvodio.

"Proizvodili smo godišnje hiljadu mašina, to je tri mašine dnevno, približno oko 500 hiljada maraka dnevno. To je tada cirka oko četiri hiljade radnika, radilo se u tri smjene, brujala je fabrika, naša je fabrika bila kao grad, kao mnoge druge fabrike", kazao je Brajović.

"Znate da je Crna Gora bila tada država radnika i činovnika, danas je država povjerilaca, dužnika, žiranata i sirotinje, sram ih bilo. Uvozimo sve, i radnike su počeli da uvoze", dodao je Vukčević.

Dakićevci sa sjetom gledaju na doba socijalizma.

"Ono rukovodstvo, koje je 88-89 palo, oni su pošli kući, pojeli ste jagnje i zdravo, a ovi, ovi direktno idu u zatvor ljudi", kazao je predstavnik povjerilaca "Radoje Dakića".

Pitaju se kako smo mogli prije toliko godina da proizvodimo mašine, a sada ne možemo.

"Nije Dakić morao mašine da proizvodi, jedino su raketna i avionska industrija u složenosti bili ispred nas, mogli smo da radimo što hoćete", kazao je Vukčević

Dakićevci su na kraju otišli, a nisu uručili tortu.

"Ne primaju torte, mi smo onda planirali pošto oni neće, kolegama kojima je danas rođendan, da damo tortu", kazao je Vukčević.

I tako je završeno obilježavanje 70 godina Radoja Dakića. Nekadašnjeg giganta crnogorske industrije, sada giganta samo u sjećanju.

Bonus video: