Ministarstvo: Mijović opet nije naveo koje su to "nešto skuplje termoelektrane sa naprednijom tehnologijom"

"Ministarstvo ekonomije je precizno dostavilo javnosti šta predviđa projekat Bloka II TE Pljevlja"
81 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2016. 16:26h

Umjesto što zamjera Ministarstvu ekonomije što se "poziva na evropske standarde", Dejan Mijović nije, ni u ponovljenom reagovanju, naveo koje su to "nešto skuplje termoelektrane sa naprednijom tehnologijom", sdaopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.

Oni su reagovali povodom saopštenja Dejana Mijovića, bivšeg predstavnika opozicije u bordu EPCG po Lex specialisu, u kome je on kazao da "Ministarstvo ekonomije iako se Iako poziva na evropske standarde ne demantuje da je ugovorena gradnja jeftinije termoelektrane sa konvencionalnim kotlom niti da se mogu graditi nešto skuplje termoelektrane sa naprednijom tehnologijom koja zadržava CO2 i druge štetne gasove".

"Ministarstvo ekonomije je precizno dostavilo javnosti šta predviđa projekat Bloka II TE Pljevlja, a to je instalisana snaga ne manje od 254 MW i neto efikasnosti ne manje od 39,5%, po cijeni od 324,5 miliona eura u skladu sa usaglašenim EWA i EPC ugovorima (Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovor o izvođenju radova) i parametrima koji su traženi tenderom. Škoda Praha se obavezala da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II. Planirana godišnja proizvodnja iz Bloka II TE “Pljevlja” će biti 1.600 / 1.700 GWh, u zavisnosti od godine. Predviđene su savremene najbolje raspoložive tehnike (BAT), koje uključuju sve mjere čišćenja otpadnih gasova u skladu sa DIRECTIVE 2010/75/EU OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 24 November 2010 on industrial emissions (Integrated pollution prevention and control): emisija SO2: do 150mg/nm3, emisija NOx: do 200 mg/nm3, emisije prašine: 10 mg/nm3. Pored toga, česka kompanija je potvrdila da ova ponuda obuhvata i postrojenje za selektivnu katalitičku redukciju oksida azota (SCR) u slučaju definisanja još rigoroznijih međunarodnih strandarda ukoliko se pojave u budućnosti", navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Oni su dodali da je vrlo precizno definisano šta je predviđeno u svim aspektima - od cijene, preko tehničko-tehnoloških uslova, do zaštite životne sredine.

"Do ugovora se došlo i na bazi analiza renomiranih kompanija Poyry, Fichtner i Deloitte, koje su sve dostupne javnosti. Kao alternativu ovome Mijović nudi „nešto skuplju termoelektranu sa naprednijom tehnologijom“? Što se tiče podataka iz analize Fichtnera, javnosti pamti da su čak i stručnjaci Fichtnera na konferenciji za novinare molili da se ne interpretiraju pogrešno njihovi nalazi i analize kada je riječ o potencijalima uglja u pljevaljskom basenu. Fichtner navodi scenario optimalnog fuknckionisanja rudnika, ali Mijović izbjegava da kaže šta će biti sa radnicima u slučaju da se ne realizuje projekat Bloka II. Što se tiče tvrdnje da A2A može da proda svoje akcije u EPCG kome hoće, Mijović opet izbjegava da odgovori javnosti šta predstavlja rješenje za koje se on zalaže, a to je da ugovor sa A2A nije potpisan? Ponavljamo – interesi Države u EPCG su zaštićeni na više nivoa, od put opcije, do prava preče kupovine koje, podsjećamo, ostaje na snazi i kad ugovor istekne. Šta je alternativa Mijovića?", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Bonus video: