Bivši radnici Brodogradilišta ponovo se okupili ispred kapije preduzeća

"Poslije svega tražimo samo tu socijalu i da nas država ispoštuje. Novac postoji, sredstva su uplaćena iz stečajne mase, od prodaje velikog doka, a mi do danas nismo dobili ni jedan euro. Potrebna je samo nečija dobra volja da stavi potpis na virman i da mi dobijemo svoj novac"
0 komentar(a)
penzioneri brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
penzioneri brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.09.2016. 17:50h

Mirno, okupljanjem ispred kapija Jadranskog brodogradilišta Bijela, danas je 65 bivših radnika ove firme iskazalo protest jer im još nisu isplaćene otpremnine. Oni su bez posla ostali kada je krajem juna prošle godine Brodogradilište otišlo u stečaj.

Prvo okupljanje bilo je organizovana prije sedam dana i tada su, kako kaže, Milivoje Bojanović, predstavnik ove grupe, poslali zahtjev ministru saobraćaja i pomorstva Ivanu Brajoviću da im budu isplaćene otpremnine, što im pripada kao i 201 kolegi koji su dobili svoj novac. Iz ministarstva nikakav odgovor nisu dobili, kaže Bojanović.

"Stečajni upravnik je postupio po dogovoru i u skaldu sa socijalnim programom u koji su uključeni svi radnici koji su bili zaposleni na dan uvođenja stečaja. Imamo informaciju da su sredstva u iznosu od 520.000 eura namjenjena za naše otpremnine uplaćena. Tražimo da nam saopšte kada smo mi na redu za isplatu" izričit je Bojanović.

Naglašava da zahtjevaju odgovore, a proteste neće radikalizovati jer su, kako kaže, bili tolerantni i proteklih 15 mjeseci.

Bojanović objašnjava da su uvođenjem stečaja oni postali socijalno najugroženija kategorija, a njih 65 proveli su u nekadašnjoj firmi nevjerovatnih 2.300 godina.

"Poslije svega tražimo samo tu socijalu i da nas država ispoštuje. Novac postoji, sredstva su uplaćena iz stečajne mase, od prodaje velikog doka, a mi do danas nismo dobili ni jedan euro. Potrebna je samo nečija dobra volja da stavi potpis na virman i da mi dobijemo svoj novac" kazao je Bojanović.

Podsjetićemo, prema jedinstvenom socijalnom programu, koji je Vlada Crne Gore prihvatila u avgustu prošle a potvrdila u junu ove godine, bilo je 266 radnika od kojih je 65 dobilo rješenje o penziji 10 mjeseci nakon uvođenja stečaja. U septembru ove godine otpremnine su isplaćene za 201 radnika, a njih 65 je još na čekanju, do odgovora, isplate ili novog protestvnog okupljanja.

Bonus video: