Kavarić: Od dolaska Toščelika idemo uzlaznom putanjom

„Ono što je suština dolaska Toščelika u Nikšić je da se konstatno nalazimo na uzlaznoj liniji – po pitanju kvaliteta proizvoda, broja radnika i prodaje. Posebno nas raduju novi proizvodi koji su cjenovnog ranga iznad dvije hiljade eura po toni. To podrazumijeva najveći kvalitet koji u ovoj industriji može da se osvoji“, kazao je Kavarić
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2016. 17:37h

Ministar ekonomija Vladimir Kavarić opet je nakon dvije sedmice posjetio nikšićku Željezaru Toščelik i ponovio da je turska kompanija riješena da ostane u gradu pod Trebjesom i uloži u znanje, a da će kvalitet rezultirati time da će Nikšić biti industrijski centar Crne Gore.

„Ono što je suština dolaska Toščelika u Nikšić je da se konstatno nalazimo na uzlaznoj liniji – po pitanju kvaliteta proizvoda, broja radnika i prodaje. Posebno nas raduju novi proizvodi koji su cjenovnog ranga iznad dvije hiljade eura po toni. To podrazumijeva najveći kvalitet koji u ovoj industriji može da se osvoji“, kazao je Kavarić.

Ovoga puta razgovarao je sa Fuatom Tosijalijem, vlasnikom i predsjednikom Borda direktora Tosyali Holding-a, u okviru koje posluje nikšićka Željezara, a koji novinarima nije mogao da otkrije pojedinosti vezane za poslovanje fabrike

Osim uopštene priče da su investicije nastavljene, uprkos problemima na svjetskom tržištu, da radnici redovno primaju plate i da im se uplaćuju doprinosi, kao i da su planirali proizvodnju visokokvalitetnih čelika.

„Uzeli smo fabriku koja je bila u problemima. Riješili smo većinu njih i trenutno imamo jednu fabriku koja dobro funkcioniše i koja će nastaviti tako. Nemamo ovdje mogućnosti za proizvodnju nekih velikih tona. Moramo da očuvamo sredinu Crne Gore, luka je udaljena, a nije blizu ni ruda, tako da smo planirali da proizvodimo malo, ali proizvode koji imaju visoku dodatu vrijednost“, poručio je Tosijali.

Na insistiranje novinara da kaže koliko Željezara mjesečno proizvodi vlasnik Tosyali Holdinga je kazao da rade po principu potražnje i da ne bi bilo dobro da ulazi u finansijske stvari.

Prilikom preuzimanja Željezare novi vlasnik je najavio da će u naredne tri godine uložiti u fabriku 35 miliona eura, povećati zaposlenost na 550 radnika, a godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 tona i dostignu promet od 500 miliona eura. Nakon što novinari podsjetili Tosijalija na obećano on je kazao da nije bitna količina proizvoda već da se isti proda, a da Željezara sve što proizvede proda.

“Nije bitno hoćemo li proizvesti 400 hiljada ili million, ako nemamo tržište. Mislim da smo aktivna fabrika koja doprinosi ekonomiji Crne Gore i sa novim kvalitetnim proizodima doprinos ekonomiji će biti još veći”, kazao je Tosjali.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović potrudio se da novinarima pojasni kakva je situacija na tržištu crne metalurgije.

“Situacija je katastrofalna. Najniže cijene u zadnjih 50 i više godina. Kina je unijela jednu pometnju i haos u toj proizvodnji, i Tosyali se bori izuzetno kvalitetno. Shvatili su da je bolje proizvoditi kvalitetne i skuplje čelike i važno nam je da će se najkvalitetniji čelici u Evropi proizvoditi u nikšićkoj Željezari”, kazao je Grbović i dodao da očekuje da u narednom periodu vlasnik investira i u Bluming.

Željezara će 8.decembra proslaviti šest decenija postojanja, a Grbović se nada da će toga dana vlasnik moći da se pohvali nekim lijepim novitetima.

Galerija

Bonus video: