"MOŽE USPJEŠNO DA PRODA TURISTIČKI PROUZVOD NA TRŽIŠTE KINE"

Deng Vestfal: Bezbjednost je jedan od glavnih aduta Crne Gore

"Reputacija koju Crna Gora ima još izvremena bivše socijalisticke Jugoslavije, ali i činjenica da je sada potpuno nova na tržištu, izuzetno je interesantna gostima iz Kine i taj potencijal treba iskoristiti"
121 pregleda 3 komentar(a)
Žarko Radulović i Mindžuan Deng Vestfal
Žarko Radulović i Mindžuan Deng Vestfal
Ažurirano: 08.02.2019. 16:24h

Crna Gora ima veliki potencijal da uspješno proda svoj turistički proizvod na tržištu Kine. Osim prirodnih ljepota,  gostoljubivosti i zdrave hrane, jedan od glavnih aduta joj je bezbjednost.

To je izjavila predsjednica kineskog Instituta za istraživanje turističkih tržišta sa sjedištem u Berlinu, Mindžuan Deng Vestfal nakon susreta sa predsjednikom Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarkom Radulovićem u Beogradu .

"Reputacija koju Crna Gora ima još izvremena bivše socijalisticke Jugoslavije, ali i činjenica da je sada potpuno nova na tržištu, izuzetno je interesantna gostima iz Kine i taj potencijal treba iskoristiti. Navike turista iz Kine su se posljednjih godina značajno promijenile. Srednjovječni turisti uglavnom vole da posjete države bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa, što prema našim istraživanjima Crna Gora svakako jeste , dok mlađi posljednjih godina sve manje idu u šoping centre. Danas rađe biraju doživljaj stvarnog života lokalnog stanivništva", kaže predsjednica Kineskog istraživačkog centra za tržište Evrope.

Deng Vestfal poručuje crnogorskim kolegama da ih ne obeshrabri izuzetno jaka konkurencija, budući da susjedne azijske države, a naročito zapadnoevropske ulažu mnogo truda i novca da privuku što veći broj turista iz Kine.

"Ipak Crna Gora je nova vrsta iskustva koje im možete ponuditi, a uz to pitanja bezbjednosti nisu visoko na dnevnom redu kao u nekim državama Evrope i to su šanse koje treba koristiti. Raduje me što CTU ne radi samostalno, već su se umrežili sa kolegama iz susjedstva i to je takođe dobro da se pojača konkurentnost i ostvari bollji upliv na kinesko tržište", naglasila je Deng Vestfal.

Radulović je naglasio da važni inputi sa druge strane, budući da i naše analize ukazuju da se Crna Gora može predstaviti na tako dalekom tržištu i privući značajan broj turista ne samo iz Kine već i drugih država .

"Prepreke u viznom režimu i nas usporavaju, ali nadam se da će biti vremena da i to riješimo", naglasio je Radulović.

On je uvjeren da Crna Gora može da ponudi jedinstven doživljaj kineskim turistima, tim prije što već tri godine intenzivno radi na stvaranju jedinstvenog turističkog proizvoda sa susjednim državama od Hrvatske do Albanije kroz asocijaciju ISTA .

Preporučujemo za Vas