Nije realno da CG smanji javni dug na 60 odsto BDP -a do 2021.

Ako se izgradnja autoputa bude odvijala po planu to će dovesti gotovinski deficit do 8,1 odsto BDP -a do kraja godine, a javni dug sa garancijama na 82,6 odsto BDP -a.
0 komentar(a)
Sanja Madžarević, Foto: PR Centar
Sanja Madžarević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 27.09.2016. 10:21h

Povećanje zarada u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja, kao i najavljene nove javne investicije čine da je malo vjerovatno da će Crna Gora spustiti javni dug na 60 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u narednih pet godina, konstatovala je Svjetska banka u redovnom ekonomskom izvještaju za zemlje Jugoistočne Evrope.

IZ SB podsjećaju da nova Vlada treba da usvoji plan fiskalne konsolidacije kako bi se javni dug sveo na 60 odsto BDP -a u narednih pet godina. Prema podacima te finansijske institucije javni dug Crne Gore na kraju juna je bio 62,5 odsto BDP -a, što je pad u odnosu na kraj prošle godine kada je bio 68 procenata.

"Javni dug je privremeno usporio. Na kraju prošle godine je bio 78,9 odsto BDP -a uključujući garancije, jer je država emitovala obveznice od 500 miliona eura i intenzivirala povlačenje novca za izgradnju autoputa iz kredita kineske Eksim banke. U martu ove godine emitovana je nova petogodišnja emisija euroobveznica od 300 miliona, sa relativno visokom kamatom od 5,75 odsto.Kako je došlo do pada deficta, isto tako je došlo do smanjenja javnog duga u relativnim iznosima, dostigavši 62,5 odsto BDP -a u junu ili 72,8 procenata sa uključenim garancijama. Uprkos tom poboljšanju najavljen je rebalans budžeta da bi se nadomjestio manjak u budžetu od 40 miliona eura koji je povezan sa većim zaradama u javnom sektoru i naknade majkama", navodi SB.

Ako se izgradnja autoputa bude odvijala po planu, očekuje se da će ova dva faktora, konstatuje SB, dovesti gotovinski deficit do 8,1 odsto BDP -a do kraja godine, a javni dug sa garancijama 82,6 odsto BDP -a.

"Iako su ekonomski izgledi Crne Gore i dalje pozitivni, postoje značajni negativni rizici. Očekuje se da će ekonomija rasti prosječnom stopom od 3,3 odsto godišnje do 2018. godine, gdje će građevinska aktivnost i turizam biti pokretači rasta. Bez obzira na to zemlja se suočava sa značajnim fiskalnim izazovima i brzo rastućim dugom koji prijeti da naruši rast na srednji rok", kostatuje SB u izvještaju.

Kako se dodaje, Crna Gora mora preduzeti ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju, ako hoće da obnovi fiskalnu održivosti da čvrsto usmjeri javni dug na silaznu putanju.

SB je konstatovala da je ekonomska aktivnost Crne Gore usporila početkom ove godine što je posledica nižih investicija zbog kašnjena građevinskih dozvola za izgradnju autoputa, ali se očekuje se da će se rast oporaviti u drugoj polovini godine zbog turizma i nastavka izgradnej autoputa

"Podaci za drugi kvartal ukazuju na unapređenja, uključujući oporavak investicija i skok u potrošnji iizvozu usluga"navodi se u izvještaju.

Dalje se navodi da je deficit tekućeg računa se povećao u prvoj polovini godine, iako je turizam zabilježio solidan učinak.

"Očekuje se da će rast ostati stabilan u Crnoj gori. On je projektovan na 3,2 odsto u ovoj godini , isto kao i u prošloj. Prognozirano je da će dostići 3,6 odsto u 2017. godini" konstatuje SB.

Za region je procijenjeno da će u ovoj godini zabilježiti rast od 2,7 odsto, te da će se ubrzanje nastaviti u naredne dvije godine.

Bonus video: