Radnici Bjelasica rade sumnjaju da ih iz Eurofonda varaju

Kredit iz Abu Dabija mogu da koriste za pokretanje proizvodnje a ne za plate . Novac ne mogu dobiti zbog blokade računa
60 pregleda 3 komentar(a)
Bjelasica rada, Foto: Arhiva Vijesti
Bjelasica rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.09.2016. 19:20h

Radnici Bjelasica rade iz Bijelog Polja, njih 25, protestovali su juče ispred sjedišta većinskog vlasnika u Podgorici - Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond, a potom se, nakon razgovora sa direktorom fonda Boišom Šotrom, nezadovoljni vratili u svoj grad.

Direktor društva Euroinvest, koji upravlja ZIF Eurofondom, Boiša Šotra, kazao je "Vijestima" da su saopštili radnicima Rade da postoji mogućnost uplate dijela doprinosa, po osnovu "prebijanja" sa državom, a da će im osam zaostalih zarada biti isplaćeno nakon što povuku kredit od 2,5 miliona eura iz Abu Dabi fonda.

Predsjednica Sindikata Bjelasica rada Ljiljana Raković kazala je da su nezadovoljni ishodom razgovora.

"Već godinu nam obećavaju novac iz kredita Abu Dabi fonda. Kažu da para sad nema i da se do izbora ne zna ništa... Vratićemo se u svoju fabriku i odlučiti o radikalizaciji protesta. Ne znam još hoće li to prvo biti protest ispred Vlade ili blokada magistrale", kazala je "Vijestima" Rakovićeva.

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović i izvršna direktorica Bjelasica rade Tamara Lakićević su 18. maja ove godine potpisali ugovor o kreditu od dva miliona dolara iz sredstava koje je obezbjedio Abu Dabi fond za razvoj.

Ministar Ivanović je tada, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da su sredstva namijenjena isključivo za nabavku nove tehnologije, podizanje standarda proizvodnje i kreiranje uslova da se mineralna voda koja se proizvodi u Bijelom Polju nađe na inostranim tržištima.

"Razumijem da postoji nestrpljenje zaposlenih, ali, ipak, moramo shvatiti da nije moguće preko noći pokrenuti proizvodnju i podići je na željeni nivo. Često smo zaokupljeni problemima na prizemnom nivou. Naravno ja ih ne potcjenjujem, ali zaboravljamo da ne možemo primiti platu, ako nemamo prihode, a prihoda nemamo ukoliko nemamo stabilnu proizvodnju i kvalitetan proizvod koji će neko da kupi. Sve je to međusobno povezano. Zato naš cilj treba da bude da napravimo kvalitetan proizvod koji će naći tržište. Tek onda lančano pokrećemo stvari, uključujući i plate", kazao je tada ministar Ivanović prema citatu sa sajta Ministarstva.

Najavljeno je tada da će nakon potpisivanja ugovora uslijediti procedura osiguranja kredita odgovarajućim kolateralima i ispunjenje uslova predviđenih ugovorom, od čega će zavisiti i brzina uplate tog novca. Ivanović je tada kazao da očekuje da će od jeseni biti revitalizovana proizvodnja sa najsavremenijim tehnološkim standardima, te da će Bjelasica rada u potpunosti ispoštovati potpisani ugovor i zaposliti odgovarajući broj ljudi.

Međutim zbog duga za poreze, doprinose i koncesije od 2,6 miliona eura, fabrici je blokiran račun a zbog toga nisu mogli ni da se jave na oglas za koncesiju za korišćenje mineralne vode.

U bjelopoljskoj fabrici vode ostalo je 50 zaposlenih radnika kojima se duguje osam mjesečnih zarada kao i neuplaćeni doprinosi za sedam i po godina.

Bonus video: