Bivši radnici Novog Prvoborca: Sumnjiva rasprodaja imovine u bescjenje

Zemljište Prvoborca sa svim objektima u Podgorici ukupne površine 34.524 metara kvadratnih prodaje se po početnoj cijeni od 1, 4 miliona eura, dok se ostala nepokretna imovina u Kotoru i Herceg Novom prodaje po minimalnoj cijeni od oko 2, 48 miliona eura. Prema Planu reorganizacije zemljište u Podgorici procijenjeno je na 7,9 miliona eura.
119 pregleda 0 komentar(a)
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.09.2016. 16:16h

Imovina firme Novi Prvoborac iz Herceg Novog u stečaju, prodaje se nezakonito i u bescjenje, naveli su na konferenciji za novinare bivši radnici te, nekada moćne građevinske firme, i njihovi pravni zastupnici.

Oni su pojasnili da je Planom reorganizacije imovina firme procijenjena na oko 16,5 miliona eura, a da se prodaje se za manje od 3,9 miliona eura. Otvorena tenderska procedura predviđena za 6. oktobar, a zainteresovana pravna i fizička lica mogu ponude dostaviti do 3. oktobra.

Podsjećamo da je nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD Novi Prvoborac u novembru 2011. godine uveden stečaj.

U međuvremenu je usvojen plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Radnici tvrde da je umjesto reorganizacije firme i pokretanja proizvodnje rasprodat dio imovine: mehanizacija i kamenolom.

Podsjećaju da su bili skeptični prema planu reorganizacije ocjenivši da je "nerealan, paušalan, nezаkonit i da nemа kаpаcitetа dа se isplаte povjerioci", podsjećajući da su njegovi autori isti oni koji su nekada veliku građevinsku firmu doveli do stečaja. Pojašnjavaju da su morali glasati za njega, jer bi u protivnom, umjesto da imaju prioritet prilikom naplate potraživanja, kao što je sada slučaj, "pali" na posljednje mjesto.

Prvoborčevo zemljište sa svim objektima u Podgorici ukupne površine 34.524 metara kvadratnih prodaje se po početnoj cijeni od 1, 4 miliona eura, dok se ostala nepokretna imovina u Kotoru i Herceg Novom prodaje po minimalnoj cijeni od oko 2, 48 miliona eura. Prema Planu reorganizacije zemljište u Podgorici procijenjeno je na 7,9 miliona eura.

Zbog ove, kako navode prodaje mimo zakona, ali i stavljanja hipoteke na imovinu za zajam kod, "misteriozne" firme Pit investments, i neisplaćivanja radnika koji su po Zakonu o stečaju morali biti isplaćeni kroz prvi isplatni red, bivši radnici podnijeli su specijalnom državnom tužiocu prijave protiv menadžmenta firme.

Bivši sindikalni vođa Zahid Hodžić tvrdi da poslodavac ne može da prodaje svu imovinu, već samo onu koja je navedena u Planu reorganizacije i to za namirenje povjerilaca i da za to mora imati saglasnost Odbora povjerilaca, koju nije dobio.

"Novi Prvoborac se nakon usvajanja Plana reorganizacije, bez odobrenja Odbora povjerilaca kod firme Pit investments sa Islanda zadužio na iznos od 400.000 eura, a kao zalog stavili su zemljište čija je vrijednost desetak puta veća nego zajam”, naveo je pravni zastupnik radnika Ranko Martinović.

Advokat Jovan Pejović koji zastupa radnike Novog Prvoborca je pojasnio da su hipoteke upisane 13. septembra 2016. godine i da Pit investmenst nije prijavio nikakva potraživanja za vrijeme stečaja.

"Menadžment nije imao ovlašćenja da uzima kredite, posebno od misteriozinih firmi, i da putem hipoteka ustupa imovinu. One sada imaju pravo da se namire od prodaje imovine Novog Prvoborca. Postoji bojazan da ukoliko se namire dvije misteriozne firme Mellie Investment sa Britanskih djevičanskih ostrva kojoj se duguje 2,1 milion eura i Pit investmenst, neće ostati ništa za isplatu radnika", upozorio je Pejović.

"Očekujemo da će specijalni tužilac ispitati najnovije zaduživanje Novog Prvoborca preko stranih kompanija", kazao je Pejović upozoravajući da menadžment nije koristio domaće banke za zaduživanje, nego fantomske firme sa mnogo većim kamatnim stopama.

"Smatramo da je to dodatni način otuđivanja imovine pored prodavanja u bescjenje putem zakazanih licitacija. Očekujemo da specijalni tužilac reaguje jer je država Crna Gora vlasnik imovine Prvoborca sa 24 odsto”, kazao je Pejović.

Ni nakon šest godina suđenja nisu dočekali pravdu

Radnici Prvoborca, njih 40, nakon šest godina i preko 50 ročišta dobili su pravosnažne presude za dio potraživanja od 2008. do marta 2011. godine, kada je ta građevinska firma otišla u stečaj.

Podsjećaju da je po presudi Višeg suda koja je pravosnažna poslodavac u obavezi da za 40 radnika isplati 125.000 eura, ali i da su njihova potraživanja po procjeni sudskog vještaka bila oko 360.000.

Zbog te razlike uložili su prije dva mjeseca žalbu Ustavnom sudu, a dopis su poslali i crnogorskom ombdusmanu. Ističu da neće odustati i da će zadovoljenje tražiti i pred sudom u Strazburu.

Bonus video: