Dakićevci u oktobru organizuju veliki protestni miting

Vukčević smatra da je rješavanje nekih stvari u vezi sa fabrikom krenulo, ali da to nije dovoljno koordinisano
102 pregleda 8 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.09.2016. 12:16h

Bivši radnici fabrike „Radoje Dakić“, organizovaće 3. oktobra veliki protestni miting, kojim će obilježiti 70 godina od osnivanja tog preduzeća.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da će bivši radnici ispred zgrade Vlade obilježiti 70 godina postojanja „Radoja Dakića“, kojeg je osnovala država 1946. godine i koje se danas nalazi u većinskom državnom vlasništvu.

„Organizovaćemo veliki protestni miting koji neće biti usmjeren ni protiv koga, već isključivo za izvršenje pravosudne sudske odluke“, rekao je Vukčević.

On je dodao da problemi fabrike, koji traju više od deset godina, predstavljaju sunovrat pravne države.

Vukčević smatra da je rješavanje nekih stvari u vezi sa fabrikom krenulo, ali da to nije dovoljno koordinisano.

„Brisel od Podgorice traži razrješenje određenih slučajeva i od Vlade traži da uradi domaći zadatak predviđen akcionim planovima“, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, iako se pojedinačni slučajevi ne razmatraju, problem "Radoja Dakića" se mora posmatrati u kontekstu poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava i pravdu, slobodu i bezbjednost, jer se radi o problemu 1,8 hiljada porodica.

„S obzirom na to da premijer Milo Đukanović sjutra putuje u Brisel, vidjećemo kako će odgovarati na određena pitanja poslanika Evropskog parlamenta i zvaničnika EU, Evropske komisije (EK), NATO-a i Evropskog suda“, poručio je Vukčević.

Radnici "Radoja Dakića" čitavu deceniju, prema pravosnažnim presudama, potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada.

U Osnovnom sudu je krajem marta prošle godine prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona EUR, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i Čelebić. Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: