I dalje bez poreske policije

Ministar Raško Konjević i direktor Poreske Miomir Mugoša ranije saopštili da nema zakonskih osnova za rad poreske policije
64 pregleda 1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 13.09.2016. 18:33h

Ministarstvo finansija poslalo je Upravi za kadrove na davanje saglasnosti novi Nacrt pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora, a kojim u Poreskoj upravi (PU) nije predviđeno formiranje sektora poreske policije potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Prema tom aktu, planirano je formiranje novih službi i to za sektor za ljudske resurse i logistiku, sa dva odsjeka za ljudske resurse i za logistiku, kao i odsjek za stručno usavršavanje i obuku, odeljenje za unutrašnju kontrolu i integritet, odeljenje za koordinaciju i razvoj i odsjek za međunarodnu saradnju.

Bivši ministar finansija Radoje Žugić predložio je u martu ukidanje sektora poreske policije, iako je 20-ak dana prije toga na konkursu izabrao Miodraga Martinović za šefa tog sektora. Sektor poreske policije tada je izbrisan iz novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Žugić je Martinovića izabrao nakon naredbe Upravne inspekcije da ispoštuje zakon jer su u januaru 2015. istekli rokovi za izbor šefa poreske policije.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović apelovao je ranije da poreska policija mora da počne da radi i da se tako omogući značajno smanjenje poreskog duga, koji, iznosi nekoliko stotina miliona eura.

Damjanović je na kontrolnom saslušanju ministra finansija Raška Konjevića i direktora PU Miomira M. Mugoše povodom izvještaja DRI o efikasnosti PU u naplati poreskog duga krajem juna podsjetio da je završen konkurs za izbor pomoćnika direktora poreske policije. Nakon toga je pokrenuta procedura izmjene pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija sa obrazloženjem da Zakon o poreskoj administraciji ne prepoznaje institut poreske policije.

On je saopštio da su Odboru dostavljene određene informacije u vezi sa formiranjem poreske policije i da smatra da je navedeni institut prepoznat i obuhvaćen odredbama Zakona o poreskoj administraciji. Damjanović je iskazao dilemu zbog čega je pokrenuta procedura raspisivanja konkursa i izbora pomoćnika direktora, ako je već postojalo saznanje o nepostojanju uslova za formiranje poreske policije.

Mugoša je tada kazao da je imao priliku da na nekoliko regionalnih sastanaka sa kolegama iz okruženja razgovara o navedenoj temi i smatra da bi poreska policija dala pun doprinos efikasnosti rada PU. Naveo je da je PU u sastavu Ministarstva finansija i da je ono na potezu za dalje aktivnosti kada je u pitanju sektor poreske policije.

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović ranije je "Vijestima" kazao da je saglasan da se formira sektor poreske policije. On je najavio da će u narednom periodu preduzeti sve neophodne korake po tom pitanju koji su u njegovoj nadležnosti.

PU: Poreske policije nema u zakonu

Iz Poreske uprave "Vijestima" je juče rečeno da o pitanju potrebe i mogućnosti postojanja sektora poreske policije nije se odlučivalo na osnovu ličnih stavova i ocjena rukovodilaca Poreske uprave.

“Odlučivalo se na osnovu činjenice da te nadležnosti nijesu predviđene zakonom o poreskoj administraciji i krivičnom postupku kojima bi se propisala obaveze i ovlašćenja ove organizacione cjeline u sprovođenju izviđajnih radnji - prikupljanje obavještenja od građana, vršenje potrebnog pregleda prevoznih sredstava, putnika i prtljaga, pregleda određenih objekata i prostorija državnih organa, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika u prisustvu odgovornog lica, ostvarivanja uvida u njihovu dokumentaciju i oduzimanja iste po potrebi”, kazali su u PU.

Kako su dodali, postojanje sektora policije nije predviđeno nacrtom novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstva finansija imajući u vidu da bi formiranje tog sektora i zapošljavanje službenika koji zbog postojećih zakonskih odredbi ne mogu obavljati zadatke u punom kapacitetu predstavljalo nepotrebno trošenje dostupnih resursa.

Bonus video: