Kusovac: Do kraja godine u Luku Kotor uploviće preko 170 kruzera

„Posljednji veći brod koji će uploviti je Viking Sea, 9. decembra, kao i kruzer Minerva 13. decembra, kada zatvaramo glavnu kruzing sezonu, kako smo to radili i prethodnih sezona, uz izložbu fotogarafija Luke Kotor“, kazali su iz uprave Luke Kotor
92 pregleda 2 komentar(a)
kruzer, Kotor, Viking star, Foto: Čitalac reporter
kruzer, Kotor, Viking star, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 11.09.2016. 12:31h

U Luku Kotor je u periodu od marta do avgusta uplovilo 308 brodova i 1,2 hiljade jahti, dok ukupan broj putnika iznosi 346,7 hiljada, saopštio je izvršni direktor tog preduzeća, Vasilije Kusovac.

On je za Radio Jadran kazao da u periodu od početka kruzing sezone u Luci Kotor, odnosno od 19. marta kada je uplovio kruzer Berlin malteške kompanije, do 31. avgusta, zabilježeno uplovljavanje 308 brodova sa ukupno 340,5 hiljada putnika, što predstavlja rast broja brodova 18 odsto i putnika 19,4 odsto.

Ukupan broj jahti u ovoj kruzing sezoni je 1,2 hiljade sa kojima je stiglo 6,1 hiljada putnika.

Ove godine kruzing sezona biće duža i trajaće skoro do, kako je naveo Kusovac, kraja decembra, do kada se očekuje da uplovi između 170 i 180 brodova.

„Posljednji veći brod koji će uploviti je Viking Sea, 9. decembra, kao i kruzer Minerva 13. decembra, kada zatvaramo glavnu kruzing sezonu, kako smo to radili i prethodnih sezona, uz izložbu fotogarafija Luke Kotor“, kazali su iz uprave Luke Kotor.

Luka i dalje ima nedefinisan koncesioni status, pa na žalost ove godine nijesu nastavljene investicije na većoj bezbjednosti i rasterećivanju saobraćajnih gužvi.

„Vlada Crne Gore je sredinom maja prošle godine, dodjelila preduzeću Luka Kotor pravo na privremeno korišćenje luke za period od 120 dana za dodjelu koncesije, s time da lučka uprava nadzire i kontroliše pravo korišćenja. Luka ne može zaključivati pravne poslove na teret privrednog društva bez prethodne salgasnosti Lučke uprave“, objasnio je Kusovac.

On je rekao da Luka ne može zaključivati pravne poslove na teret privrednog društva u trajanju dužem od perioda za koji je privremeno raspisano pravo korišćenja luke.

„Zbog takvog, nedefinisanog koncesionog statusa na području luke nisu nastavljene investicije“, kazao je Kusovac.

Ipak, on tvrdi da sistem kvaliteta usluga u kotorskoj Luci ispunjava zahtjeve sigurnog upravljanja sistemom i sistemom zaštite životne sredine. To je potvrđeno u aprilu resertifikacijom u Bureau Veritas, prema standardima ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004.

Bonus video: