Londonski biznis portal: Italijani će izaći iz EPCG

Iako A2A nije objavila namjere u vezi sa EPCG, a nije odgovorila na zahtjev „bneIntelliNews“ za informacijama, analitičari predviđaju da će kompanija iskoristiti mogućnost da ode
110 pregleda 7 komentar(a)
Vlada i EPCG, Foto: Savo Prelević
Vlada i EPCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2016. 06:43h

Očekuje se da će italijanska kompanija A2A izaći iz svoje investicije u Elektroprivredi CG nakon burnih sedam godina, ostavljajući Crnoj Gori mogućnost da slobodono ignoriše zabrinutost za ekonomsku održivost, ekološku štetu i transparentnost zbog namjere da gradi drugi blok Termoelektrane Pljevlja, navodi londonski „bne IntelliNews”.

Nakon nekoliko mjeseci pregovora, nedavno je potpisan novi ugovor o upravljanju EPCG između A2A, koja je vlasnik 41,75 odsto EPCG i Vlade. Ugovor važi samo do kraja ove godine i ostavlja A2A mogućnost da za 250 miliona proda svoj udio Vladi (put opcija). Zauzvrat, italijanska firma neće blokirati planove Podgorice za izgradnju nove TE.

„A2A je prethodno odugovlačila sa ulaganjem u Pljevljima, ali Podgorica nije bila voljna da dopusti italijanskoj firmi da se povuče iz EPCG. Sada je, međutim, crnogorska Vlada pod pritiskom vremena da se projekat u Pljevljima počne, što je vjerovatno doprinijelo davanju saglasnosti za put opciju“, navodi portal koji objavljuje poslovne informacije sa tržišta u razvoju.

Iako A2A nije objavila namjere u vezi sa EPCG, a nije odgovorila na zahtjev „bneIntelliNews“ za informacijama, analitičari predviđaju da će kompanija iskoristiti mogućnost da ode.

"Put opcija je izlazna strategija za A2A iz ove investicije koja je zaista problematična od početka. Činjenica da novi sporazum važi samo do kraja ove godine ukazuje na vjerovatnoću da će oni izaći", rekao je za „bne IntelliNews“ analitičar koji je želio da ostane anoniman. Ranije, A2A nije bila u mogućnosti da izađe iz posla jer „nije bilo tržišta, jedini mogući kupac bi bila Vlada Crne Gore“.

Međutim, A2A priznaje na svojoj web stranici da odnosi između tog preduzeća i EPCG uključuju "konfrontacije".

Konkretno, naglašava se da su tarife za električnu energiju pale oko 30 odsto u dvije godine nakon ulaska Italijana, a u jednom trenutku EPCG je snabdijevala najvećeg potrošača električne energije u zemlji, Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) po cijeni ispod troškova proizvodnje.

U 2013. godini, A2A je navodno razmišljala o prodaji svog udjela Vladi i pokretanju međunarodne arbitraže. Pad cijena električne energije takođe je uzrok što A2A nije ispunila investicione ciljeve za EPCG.

Po dogovoru između dvije strane u 2014. godini, dio poreskog duga EPCG je pretvoren u državni kapital, a udio Vlade u kompaniji je povećan za dva procentna poena. U međuvremenu, udio A2A je pao na 41,75 odsto. Kompanija je takođe bila pod lupom kada je novac od privatizacije položen kod Prve banke, koja je u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića, iako je A2A naglasila da su se sredstva EPCG deponovana kod banka smanjila tokom vremena.

Uprkos ovome, drugi analitičar kaže da je želja A2A za izlazak iz EPCG na osnovu kretanja u Italiji, a ne u Crnoj Gori.

On predviđa da će A2A biti aktivna u narednim konsolidacijama na italijanskom tržištu električne energije, koja će „zahtijevati 100 odsto upravljanja resursima i vremenom“.

„Crna Gora je niži prioritet“, rekao je taj analitičar koji je takođe želio da ostane anoniman. Dodaje da ne bi povezivao izlazak A2A iz EPCG sa prošlim sukobima sa Vladom Crne Gore.

„To ima više veze s tim koliko je sada relevantno izlaganje u Crnoj Gori i koliko Crna Gora uzima vremena u smislu ulaganja menadžerskih napora“, smatra on.

Podsjeća se da dogovor sa A2A nije opšteprihvaćen u Crnoj Gori i gotovo je srušio Sporazum o fer izborima prema kojem su predstavnici tri opozicione partije ušli u Vladu.

Londonski portal podsjeća i na izvještaj Bankwatcha o TE u kojem se ističe da nova OECD pravila o finansiranju termoelektrana na ugalj stupaju na snagu početkom 2017. godine. Nova pravila imaju za cilj da usklade izvoznu kreditnu politiku u zemljama OECD-a sa ciljevima politike o klimatskim promjenama. Nakon što pravila stupe na snagu, Češka eksportna banka, koja se očekuje da će biti glavni izvor finansiranja drugog bloka TE, neće moći da finansira projekat.

Podgorica jasno želi korist od podmorskog kabla prema Italiji, koji bi trebalo da bude završen 2018. godine, ali to nije jedina zemlja na Balkanu koja traži način da poveća proizvodnju električne energije u nadi da će postati veliki izvoznik i region očekuje da će imati značajan višak ako se izgrade sve planirane elektrane.

U isto vrijeme, očekuje se da će EU imati višak električne energije u narednih deset godina. To znači da je potražnja za dodatnom strujom iz Pljevalja pod znakom pitanja, pogotovo jer je Vlada odobrila planove za dvije velike hidroelektrane, kao i ulaganja u manje projekte obnovljivih izvora energije.

Potražnja nešto više od 610.000 stanovnika Crne Gore se ne očekuje da će rasti mnogo i budućnost nekih od najvećih industrijskih postrojenja je pod znakom pitanja.

EPCG i Vlada Crne Gore se pozivaju na tri studije - Fichtner, Poyry i Deloitte - koje se pojavljuju da pokažu da je projekat ekonomski održiv. Međutim, Bankwatch tvrdi da je projekat "održiv samo uz kreativno računovodstvo".

Ta nevladina organizacija ističe da prezentacija Dilojtove studije na crnogorskom jeziku kaže da će projekat biti izvodljiv samo ako su ispunjeni određeni strogi uslovi, a među njima je udvostručenje cijene električne energije do 2040. godine, 10 odsto smanjenje troškova CO2 i troškova proizvodnje u Rudniku uglja Pljevlja i kašnjenje primjene EU trgovinske šeme štetnih gasova (ETS) u Crnoj Gori do 2026.

Bankwatch pita za Škodu i prvu familiju

Bankwatch kritikuje i proces neformalne selekcije kroz koji je izabrana Škoda Praha da gradi drugi blok TE.

„Planirano je i potpisivanje međuvladinog sporazuma sa Češkom i poseban zakon usvojen je u Crnoj Gori, kao sredstvo za legalizaciju zaobilaženja standardne tenderske procedure", navodi Bankwatch u svom izvještaju. "Iako je nejasno da li je to dozvoljeno zakonima Crne Gore, to ne predstavlja dobru praksu."

Dalja pitanja transparentnosti pokrenuta su zbog veze sa prvom familijom u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekonomije saopštilo je 23. avgusta da će izgradnja drugog bloka u Pljevljima osigurati dugoročnu budućnost Rudnika uglja Pljevlja - u kojem premijerov brat Aco Đukanović ima 11% udjela. Ali, dok će od TE koristi imati vlasnici Rudnika, Bankwatch postavlja pitanje o tome da li Rudnik ima dovoljno rezervi uglja za snabdijevanje TE.

Na kraju, tu su prigovori na životnu sredinu. U februaru 2015. godine, grupa od 16 nevladinih organizacija iz Crne Gore apelovala je na A2A da ne podrži planove za novu TE. Postoji već visok nivo zagađenja u Pljevljima, a očekuje se da će drugi blok pogoršati problem ako radi istovremeno sa postojećim.

Bonus video: