Budvu duže za 55 miliona eura

Opština godinama kuburi sa milionskim dugovanjima, koja su u odnosu na 2014. smanjena
1 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.09.2016. 19:46h

Protiv Opštine Budva vodi se više od 100 sudskih sporova koji su ukupno ”teški” čak 55 miliona eura.

U izvještaju o reviziji završnog računa za 2015. piše da, zaključno sa 31. decembrom 2015. godine, tužbeni zahtjevi iznose 55.731.296 eura.

To bi moglo da predstavlja veliko breme za gradsku upravu, jer je Opština minulih godina izgubila na sudovima milione eura, zbog čega je i žiro-račun nerijetko bio u blokadi.

Lanjski budžet Opštine lani je iznosio oko 40 miliona eura.

Da su tužbeni zahtjevi ozbiljna prijetnja za finansijsko funkcionisanje metropole turizma, jasno je navedeno i u izvještaju.

Od ukupnog iznosa tužbenih zahtjeva, kako piše u izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, 36.922.171 eura se odnosi na tužbe građana, a 18.809.755 na kompanije.

“Odgovorna lica Sekretarijata za zaštitu imovine, kao ni sudski zastupnici Opštine nemaju procjenu ishoda navedenih sporova. Prema našem mišljenju, Budžet Opštine Budva mogao bi u narednom periodu imati značajne odlive sredstava po navedenom osnovu”, naveo je revizor.

Opština godinama kuburi sa milionskim dugovanjima, koja su u odnosu na 2014. smanjena.

Obaveze Opšine Budva zaključno sa 31. decembrom iznosile se 38,07 miliona eura i uglavnom su se odnosile na vraćanje kredita i dugovanja izvođačima radova na kapitalnim projektima iz prethodnih godina, a koji su u međuvremenu postali i predmet tužilačkih istraga.

Predsjednik Opštine Srđa Popović nedavno je “Vijestima” kazao da je za godinu mandata uspio da vrati 23 miliona eura dugovanja.

Opština, međutim, ima još dodatnih kreditnih zaduženja u iznosu od 69 miliona eura, koja mora da vrati u narednih 20 godina.

Najveće zaduženje je kredit od 65 miliona eura za izgradnju postrojenja i sistema za tretman otpadnih voda.

Bonus video: