Vraćanje milionskih dugova DPS vlasti: Budva konačno izašla iz finansijskog ambisa

„U ovoj godini je vraćeno oko 14 miliona eura naslijeđenih obaveza iz prethodnog perioda, što je takođe veliki uspjeh. Opština se nije zadužila ni euro. Imali smo jedino pozajmicu od 3,25 miliona eura od Vlade na ime regulisanja, takođe naslijeđenih, obaveza za projekat otpadnih voda prema njemačkoj kompanijia WTE, koju smo prije roka vratili“, naveo je sekretar za finansije Petar Odžić
269 pregleda 1 komentar(a)
Petar Odžić
Petar Odžić
Ažurirano: 14.12.2018. 07:41h

Budva je, po svemu sudeći, izašla iz finansijskog ambisa u kojem se godinama nalazila.

Nova opštinska vlast, kao jedan od svojih najvećih uspjeha navodi stabilizaciju finansijskih prilika, vraćanje naslijeđenih milionskih dugova koje im je ostavila prethodna DPS vlast, normalizaciju isplata svih obaveza, kako prema zaposlenima, tako i prema povjeriocima i investitorima.

Sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) u razgovoru za „Vijesti“ tvrdi da je trenutna finansijska situacija u Opštini Budva stabilna.

„U ovoj godini je vraćeno oko 14 miliona eura naslijeđenih obaveza iz prethodnog perioda, što je takođe veliki uspjeh. Opština se nije zadužila ni euro. Imali smo jedino pozajmicu od 3,25 miliona eura od Vlade na ime regulisanja, takođe naslijeđenih, obaveza za projekat otpadnih voda prema njemačkoj kompanijia WTE, koju smo prije roka vratili“, naveo je Odžić.

Prema njegovim riječima, zaključno sa 10. decembrom, Opština Budva je prihodovala 43,2 miliona eura, što predstavlja izuzetan rezultat.

„Gotovo svi lokalni javni prihodi bilježe rekorde u naplati, pa je tako samo na ime poreza na nepokretnost naplaćeno 12,6 miliona eura, čime je premašen planirani iznos od 12 miliona, i to predstavlja rekord od kad se naplaćuje ovaj porez. Takođe, porez na promet nepokretnosti je naplaćen u iznosu od tri miliona eura, što je takođe više od planiranog iznosa. Lokalne komunalne takse su naplaćene u iznosu od 590.000 eura, koliko je bilo i planom predviđeno“, kazao je Odžić.

Ostvarena je i rekordna naplata boravišne takse, što je osnovni prihod Turističke organizacije Budve.

„Boravišna taksa je premašila već sada ukupan iznos iz 2017, koja je bila rekordna, i do 10. decembra naplatili smo čak 3,5 miliona eura. Najveće povećanje bilježimo u vezi sa naplatom boravišne takse kod fizičkih lica, što jasno pokazuje da je lokalna turistička inspekcija na terenu obavila dobar posao“, ocijenio je Odžić. Navodi da će ove godine i investicioni plan biti ostvaren na zadovoljavajućem nivou.

„To je pokazatelj da je lokalna uprava i pored teške situacije u kojoj se nalazila, pored vraćanja dugova uspjela i da investira. Konsolidacija javnih finansija je složen i dugotrajan proces, ali uz ovakvu dinamiku možemo kroz narednih par godina očekivati i trajnu stabilnost kada govorimo o finansijama opštine Budva“, kazao je Odžić.

Bonus video: