Međedović provjerava tvrdnje radnika željezare Toščelik

Obratili su se Inspekciji rada, a traže i od ostalih nadležnih organa da im pomognu da ostvare svoja prava
0 komentar(a)
Radnici, Toščelik, protest, Foto: Svetlana Mandić
Radnici, Toščelik, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.09.2016. 11:15h

U nikšićku Željezaru Tosčelik, koja posluje u okviru turske Tosjali grupe, ušla je glavni inspektor rada, Angelina Međedović, kako bi provjerila tvrdnje radnika da im poslodavac na nezakonit način spriječava ulazak u fabriku i dalji rad, javlja Mina-business.

Predstavnici radnika i poslovodstva trebalo bi ubrzo da se sastanu i pokušaju da se dogovore u vezi nastale situacije u preduzeću.

Radnici nikšićke željezare Toščelik, njih oko 60, koji u tom preduzeću rade na određeno vrijeme dvije godine, okupili su se jutros ispred upravne zgrade tražeći od poslodavca da im dozvoli da uđu u fabriku i nastave sa poslom.

Prema tvrdnjama radnika njih je poslodavac angažovao prije dvije godine i stalno im je produžavao ugovor na mjesečnom nivou. Posljednji ugovor, koji važi do 28.septembra, potpisali su prije nekoliko dana.

"Kada je poslodavac shvatio da tim novim ugovorom ostvarujemo pravo na posao na neodređeno vrijeme zabranio nam je ulazak u fabriku i dalji rad. Nama je danas tačno dvije godine od kada nas je poslodavac angažovao", kazali su okupljeni radnici.

Obratili su se Inspekciji rada, a traže i od ostalih nadležnih organa da im pomognu da ostvare svoja prava.

"Nećemo dozvoliti gaženje zakona i izbacivanje iz fabrike bez krivice. Pokušali smo da se dogovorimo sa poslodavcem, ali bezuspješno. Naši dalji potezi zavisiće od novog sastanka koji je sa poslodavcem zakazan za danas", kazali su radnici.

Oni su u Željezari, koju je turska kompanija Tosjali kupila u junu 2012. godine, bili angažovani u pogonu Čeličane, dok je manji broj njih radio u Kovačnici i Službi za kontrolu kvaliteta, a plata im je bila oko 330 eura.

"Čuli smo da će nam tokom današnjeg sastanka ponuditi da ugovore koje smo potpisali do 28. septembra prenesu na neku od agencija, kako bi nam nakon isteka tog datuma lakše mogli dati otkaz. To nećemo dozvoliti", poručili su radnici.

Bonus video: