MEĐU DUŽNICIMA I FIRMA MUHAMEDA RAŠIDA

Budva: Za porez najviše duguju Zavala i povezani s Marovićem

Budva od poreskog duga može izmiriti svoje dugove
246 pregleda 10 komentar(a)
Budva, Foto: Anto Baković
Budva, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.09.2016. 06:17h

Najveći poreski dužnici Opštine Budva, prema podacima Sekretarijata za finansije, su kompanija Zavala invest i firme koje je Specijalno tužilaštvo blokiralo, a povezuju se sa bivšim predsjednikom Političkog savjeta DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom savjetnicom Oliverom Ilinčić. Među prvih pet najvećih dužnika je i firma Palestinca Muhameda Rašida.

Ukoliko bi naplatila dugove za porez na nepokretnost, Opština Budva mogla bi da izmiri sve svoje dugove. To je pokazao izvještaj o reviziji završnog računa za 2015. na koji je revizor dao pozitivno mišljenje sa rezervom. U izvještaju revizora navodi se da, prema podacima Sekretarijata za privredu i finansije, ukupna potraživanja Opštine po osnovu obračunatog poreza na nepokretnosti na dan 31. decembar 2015. iznose 37.720.717 eura, od čega se 23.221.753 eura odnosi na fizička lica i 14.498.964 eura na pravna.

“Od dana preuzimanja evidencije o potraživanjima o porezu na nepokretnosti od Direkcije javnih prihoda Crne Gore, od 2003. godine, u evidenciji Opštine nijesu ažurirani podaci o predmetnom potraživanju, u smislu brisanja određenih potraživanja koja objektivno nije moguće naplatiti - likvidacija pravnog subjekta dužnika, smrt fizičkog lica dužnika… zbog čega, po našem mišljenju navedena potraživanja nijesu u potpunosti realna”, navodi se u izvještaju revizora. “Vijestima” su iz Opštine kazali da su stvarna dugovanja za porez na nepokretnost oko 30 miliona eura.

U revizorskom izvještaju objavljeno je stanje najvećih dužnika među kompanijama na dan 31. decembar. Dugovanja su veća jer većina nije, kako je rečeno “Vijestima” izmirila dugove, koji su povećani zbog novih dospjelih potraživanja.

Na prvom mjestu crne liste poreskih dužnika je Zavala invest u stečaju, koju je osnovao posrnuli ruski milijarder Sergej Polonski, a njen dug je 657.655 eura. Na drugom mjestu je Property investments, koja gazduje zemljištem od 9000 kvadrata u Lučicama, iza koje navodno stoje Marović i Ilinčićeva, a dug je 528.383 eura. Imovinu je osim Opštine Budva koja je stavila hipoteku, blokirao i Viši sud na preporuku Specijalnog tužilaštva. Na spisku dužnika su i ostale tri firme koje je blokiralo Specijalno tužilaštvo u okviru istrage o Maroviću i Ilinčićevoj, tako Adritic investments za zemlju u Lučicama duguje 88.778 eura, Good location properties 109.329 za zemlju na Veljoj ploči u Budvi, dok Fifth avenue, za atraktivne parcele na Bečićkoj plaži za porez duguje 16.958 eura.

Na trećem mjestu liste je agencija Epsturs, Elektroprivrede Srbije, koja gazduje hotelom i vilama Park u Budvi, čiji je poreski dug 395.589. Poreski dug firme kontroverznog Palestinca Muhameda Rašida, koji je nekad, dok mu banka nije oduzela, gazdovao zemljišnim kompleksom na Skočiđevojci, je 347.308 eura. Na 5. mjestu je Mogren hil, firma biznismena Duška Kneževića. Za zemlju iznad plaže Mogren, firma je posljednjeg dana prošle godine imala poreski dug od 175.503 eura. Njena sestra firma Aticca land, čiji su zemljišni kompleksi iznad Mogrena i na brdu Spas, duguje 73.837. Njena kćerka firma Mogren garden duguje 64.128 eura. Kneževićeva Anotech corporation, koja gazduje odmaralištem Alet u Bečićima, za porez duguje 65.895 eura.

Opština je na većinu nekretnina najvećih dužnika stavila hipoteku, ali još se ne usuđuje da objavi njihovu prodaju.

Na spisku i premijerov Global

Među dužnicima je i Global Montenegro, firma koju je premijer Milo Đukanović osnovao sa Vukom Rajkovićema. Dug te firme je posljednjeg dana 2015. bio 21.553 eura, a sada je uvećan na 63 hiljade eura, na koliko je i uknjižena hipoteka.

Firma Uniprom Veselina Pejovića dugovala je 27.043, Universal capital bank, 28.127, Maestral tuors Blaža Dedića, koji gazduje hotelom Mediteran, duguje 44.806, a Dedićev Maestral inžinjering duguje 54.871 euro. Na spisku dužnika je i firma estradnih menadžera Rake Marića i Vukića Raspopovića Adriatic apartments, koja je vlasnica zemlje na Crvenoj glavici, a poreski dug je 109.935 eura. Firma Slobšar and Cok, koja je nekada gazdovala Titeksovim odmaralištem preko puta Splendida, koje je prije dvije godine preuzela Prva banka, zbog nevraćenog kredita, ostala je dužna 138.672 eura. Vlasnik firme je Slobodan Šaranović.